Usnuli lav

Usnuli lav
08 studenoga 11:10 2022

Lav. Kralj životinja. Kroz čitavu povijest lav se koristio kao simbol nečeg grandioznog i goropadnog. U mitskoj simbolici lav predstavlja snagu – vladari, heroji, bogovi i božice prikazivani su kao lavovi. U modernije vrijeme lav je simbol ponosa i hrabrosti. Također, simbolizira osobnu moć, odlučnost, autoritet i dominaciju. Tijekom srednjeg vijeka lav je jedan od najčešćih motiva kojeg su vojske stavljale na svoje grbove prije odlaska u borbu.

Lav. Životinja koja je 1953. godine izabrana da krasi grb našeg omiljenog kluba. Od 1953. do 1986. godine taj je lav na grbu bio prikazan kao neobuzdani lav koji stoji na dvije noge i gleda prema natrag, pazeći svojem čoporu leđa. Uz lava, na grbu su se još nalazile 3 ruže te dvije nogometne lopte. Dolaskom Kena Batesa pada odluka da se i grb promijeni. Odlučuje se na dosta minimalistički dizajn. U središtu grba sada piše velikim slovima CFC, a svi simboli su maknuti – osim lava. On je sada prikazan kao ričući lav, spreman na bitku. Grb se ponovno mijenja 2005. godine na zahtjev većine navijača koji su htjeli povrataka starog grba iz 1953. godine. Logo koji dobivamo vrlo je sličan onome iz 1953. godine, a u središtu se ponovno nalazi neobuzdani lav koji stoji na dvije noge i čuva svom čoporu leđa.

Lavovi. Riječ koja se može iskoristiti prilikom opisivanja toliko Chelseajevih junaka kroz našu povijest. Igrača koji su ostavljali srce na terenu svaki put kada bi na njega kročili u plavom dresu. Kerry Dixon, Peter Bonetti, Bobby Tambling, Peter Osgood, Gianfranco Zola, Frank Lampard, Didier Drogba, John Terry. Ovo su samo neki od njih, no to su definitivno oni koji nam prvi padnu na pamet prilikom korištenja te riječi – lavovi. S obzirom na moje godine, ja nisam mogao gledati većinu od ovih imena, ali gledao sam Lamparda, Drogbu i Terryja. Gledao sam ih i tijekom loših predstava i tijekom odličnih predstava. Cijeli tjedan samo bi se čekao taj vikend kako bi mogao uživati u njihovom nogometu i u gledanju svog Chelseaja. Bilo je tu i užasnih predstava, nakon kojih bi se sljedećih par dana osjećao kao da me vlak pregazio. Kako ću se ja sad skoncentrirati na svoje obaveze ako je Chelsea izgubio bitnu utakmicu? Takav su osjećaj u meni budili ti porazi. Želio sam da pobijedimo svaku utakmicu, jer se vidjelo da i igrači to žele. I kada su se događali katastrofalni porazi, oni su se događali uz borbu i htijenje naših igrača.

Lavovi. Riječ koja je potpuna suprotnost one riječi kojima bismo mogli opisati naše igrače nakon njihove predstave u gradskom derbiju protiv Arsenala. Gradski derbi koji je, unatoč tome što nije toliko naglašen kao derbi Arsenal-Tottenham, uvijek bio pun zle krvi i borbe za svaku loptu s obje strane. Svaki puta kada bi i izgubili od Arsenala uvijek sam osjećao onu već spomenutu gorčinu zbog toga poraza, jer sam vidio da su i igrači dali sve od sebe kako ne bi pobijedili. A onda dolazimo do proteklog vikenda i utakmice protiv Arsenala. Kukavički, beskrvnički, beskičmenjački i nadasve defetistički. Takav je bio pristup i htijenje naših igrača. Igrača koji nose na srcu isti onaj grb koji su nosili Zola, Lampard, Terry i ekipa. Grb na kojemu je lav – simbol hrabrosti, snage i odvažnosti. I završila je ta utakmica, a one gorčine u meni jednostavno nije bilo. Zašto bi je i bilo? Zbog čega su ovi igrači zaslužili da se ja loše osjećam nakon poraza? Nije dugo trebalo da nakon par pogleda po društvenim mrežama vidim da nisam jedini koji tako misli. Da je glavna tema u krugovima Chelseajevih navijača kako je prisutan sve veći „disconnect“ s klubom.

Usnuli lav. Grb koji prikazuje neobuzdanog lava, koji je nekad prikazivao ričućeg lava, sada bi trebao prikazivati usnulog lava. Igrači koje sam već toliko puta spomenuo (Lampard, Zola, Terry, Drogba), igrači koji su većinu nas natjerali da se zaljubimo u ovaj klub – su oni koji su zaslužili na svom srcu nositi grb neobuzdanog lava. Oni su i u porazima uvijek natjerali sve nas da suosjećamo s njima i da se ponovno veselimo idućoj utakmici. Ovi današnji igrači ničime do sada nisu pokazali da i oni zaslužuju nositi taj isti grb na srcu (izuzev rijetkih pojedinaca). Toplo se nadam da će me ubrzo razuvjeriti te da ću ponosno mogu reći da navijam za – LAVOVE.Hej, čitatelju! Ovaj tekst, kao i svi ostali na portalu chelseacroatia.com, autorsko su djelo volonterskog uredničkog tima članova službeno priznate Udruge navijača Chelsea FC Hrvatska.

Sami financiramo hosting web stranice, kao i sve ostale troškove osnovnog funkcioniranja udruge – podrži naš rad učlanjenjem u udrugu simboličnom sezonskom članarinom kojom, uz postajanje dijelom najveće zajednice Chelseajevih navijača u regiji, dobivaš i ekskluzivni članski paket uz sva ostala prava i pogodnosti!

KAKO SE UČLANITI?

Odlasci na utakmice, razna događanja, nagradne igre i mogućnost aktivnog sudjelovanja su udaljeni samo par klikova mišem – vidimo se!

  Kategorije:
Vidi Više Članaka

O Autoru Članka

Ivan Čepin

Vidi Više Članaka