Teška vremena prijatelju moj

Teška vremena prijatelju moj
13 travnja 09:58 2019

Kad smo već toliko igrača nakupili, te poslali na posudbe ne bi bilo loše nekome od njih dati priliku da ostane pri momčadi, a možda nas i pojača. U ovom trenutku imamo 41 igrača na posudbi s tim da Pulišić ima osiguran status, a svi ostali mogu i ne moraju ostati.

Tu su ozbiljni i dokazani igrači poput Batshuayija, Mosesa, Zoume, Bakayoka, Morate… koji svojim kvalitetama sigurno mogu biti popuna kadra, ali ne nužno i pojačanja. Zatim su tu već duže naš Pašalić, Nathan, Baba Rahman, Kalas, Todd Kane, Piazon, Hector, Kenedy i vratar Eduardo koji također posjeduju određene kvalitete, ali koje nisu uspjeli ili nisu dobili priliku pokazati. Kako vrijeme odmiče tako su njihove šanse sve manje.

Imamo i skupinu golobradih mladića koji se kale okolo, ali nadamo se uz pomnu pratnju struke kluba, jer tu već ima puno potencijala. Tomori, Mount, Chalobah i Sterling već pokazuju svoj talent, dok npr. Abraham i Reece James dominiraju Championshipom na svojim pozicijama.

Svakako treba uzeti u obzir Sarriball kao način igranja nogometa kao prvi preduvjet za određivanje kvaliteta odnosno nedostataka koje igrač mora ili ne smije posjedovati, a da bi bio koristan prvoj ekipi. Već ove sezone smo napravili mini čistku, pa su tako neki prvotimci i bitni faktori u ranijim sezonama ove bili tek slovo na papiru. Ne znači da su loši igrači i da u nekom drugom sustavu ne bi bili korisni, ali u ovom ne. Selekcija je možda i najvažnija stavka u nadogradnji mogućnosti ekipe. Mnogi limiti se rješavaju isključivo na način dovođenja potrebnog profila igrača, a pogotovo na ovoj razini. Danas se nalazimo u opasnoj situaciji i način na koji ćemo joj pristupiti mora biti jako promišljen.

Uložiti žalbu, pa si omogućiti kupovanje igrača u ovom prijelazom roku uz nadu da ćemo preživjeti s istom ekipom do zime 2020. ili se osloniti na ovo što imamo sad uz uvjet na nitko ne ide nigdje?
Iskreno, bojim se… poznavajući našu upravu i „nos“ za igrača, ali postoji nada da će u svemu tome pravo glasa imati i Sarri. On najbolje zna što mu treba i u kojem obujmu, pa bi bilo čak i malo neozbiljno kad bi bio isključen iz slaganja ekipe za iduću sezonu i biranja vremena žrtve. Ovo je konačno prilika da klub pogleda barem malo naprijed i uloži napore u slaganje vizije budućnosti, pa barem ove bliže.

Uzet ćemo u obzir pretpostavku da Hazard unatoč svemu odlazi, a mi dobivamo nekih 120 milijuna za dovođenje pojačanja i to sad na ljeto.
Pulišić nije top klasa i netko čiji će dresovi planuti isti čas (osim u SAD-u), a malo tko mu tako zvjezdani status i predviđa. Unatoč tome sam uvjeren da bi on mogao postati jedan od simbola novog, modernijeg Chelseaja.
I dok ugovori koji su pred istekom ili će ući u zadnju godinu trajanja poput onih Girouda, Pedra i Williana nisu toliki problem jer su to i onako epizodni igrači u pristojnim godinama, onaj Hudson-Odoia mora biti riješen u što kraćem roku. Taj mladić je silno talentiran i bila bi šteta ne dati mu mogućnost nastupa u prvom timu, jer on već sad pokazuje da se na njega mora najozbiljnije računati. Naravno, ako je na obostrano zadovoljstvo.

Batshuayi i Tammy Abraham definitivno mogu pokriti napadačku poziciju, ali ni jedan od njih nije top klasa i igrač od 20+ golova po sezoni. Tu moramo gledati na tržište, ali jako pametno jer danas nema puno killera i napadača za koje bi stavili ruku u vatru da će „trpati“ u Premier ligi.

Vezna linija nam je ok. Ništa više od toga, ali uz napomenu da smo u stanju dovesti veznjaka koji bi odgovarao Sarriju. Bakayoko je isto opcija iako ga ne vidim u kontekstu prvih 11, ali u statusu 2. ili 3. zamjene svakako. Mason Mount je jako zanimljiv i talentiran, a odigrao je i solidnu sezonu kod Lampsa u Derby Countyju, te može biti od koristi.

Obrana je dosta dobro popunjena i Sarri će tu imati slatke brige. U ovoj situaciji Christensen ne ide nigdje i na njemu je da se izbori za svoje mjesto. David Luiz može „poslužiti“ još ovu sezonu, ali onda treba tražiti mladog stopera koju će se razvijati u Rudigera. Tomori (također kod Lampsa) puno obećava, ali nije bio loš ni Kurt Zouma…

Ola Aina i Reece James su dva potentna desna deka i jedan od njih bi vrlo vjerojatno mogao ostati kao backup Azpiju. Za sad je bliže tome Aina koji je skupio i iskustvo igranja u Serie A.

Vratarske pozicije su popunjene i velikih odstupanja sigurno neće biti.

Ne treba žuriti sa zaključcima jer i onako ništa ne znamo dok se ne donese pravomoćna presuda o zabrani. Ona će sigurno stupiti na snagu i uz veliku mogućnost da to budu dva prijelazna roka (nismo mi Real Madrid), ali vrijeme možemo kupiti ako nam bude u interesu. Nadam se da smo naučili lekciju i da nije svako zlo za zlo iako iz ove perspektive puno toga izgleda sivo.
No dobro, ne bi mi bili mi da nam barem par mjeseci prođe mirno i tiho, bez stresa, borbe, udarnih vijesti i nestabilnosti.

Da je bar Ministarstvo pravosuđa RH zaduženo za slučaj… odgovor na žalbu dobili bi naši unuci, a mi bi bezbrižno kupovali svake godine po nešto.Hej, čitatelju! Ovaj tekst, kao i svi ostali na portalu chelseacroatia.com, autorsko su djelo volonterskog uredničkog tima članova službeno priznate Udruge navijača Chelsea FC Hrvatska.

Sami financiramo hosting web stranice, kao i sve ostale troškove osnovnog funkcioniranja udruge – podrži naš rad učlanjenjem u udrugu simboličnom sezonskom članarinom kojom, uz postajanje dijelom najveće zajednice Chelseajevih navijača u regiji, dobivaš i ekskluzivni članski paket uz sva ostala prava i pogodnosti!

KAKO SE UČLANITI?

Odlasci na utakmice, razna događanja, nagradne igre i mogućnost aktivnog sudjelovanja su udaljeni samo par klikova mišem – vidimo se!

Vidi Više Članaka

O Autoru Članka

Martin Tarle

Odrastao podno Promine, s trenutnim prebivalištem u Splitu. Jedina plava koju priznaje je ona na dresu Chelseaja i DOŠK-a iz Drniša, a jedini nogometni bog za njega je Frank Lampard. Čvrsto je na zemlji, realan i objektivan osim kada razmišlja o trenerskom pozivu. S obzirom na propalu karijeru nogometaša smatra da mu se negdje mora vratiti, pa sad... Besprijekoran taktičar o kojoj god se igri radilo, pobjeda je imperativ!

Vidi Više Članaka