Bats & stats

Bats & stats
16 rujna 15:47 2018

Na klupu ti ga metnem!

Naš dragi Batman je još jednom otišao na avanturu! Ovu sezonu će provesti u farmerskoj La Ligi, u Valenciji gdje će i on pomoći skupljanju bodova za Barcelonu i Real Madrid, pa ajde i Atletico, jer su realno to jedini pravi klubovi u tom natjecanju. Neki će se na to pobuniti pa reći nešto tipa: “A što sa Sevillom?! Oni su izbacili United iz Lige prvaka!”

Nisu.

United je izbacio United iz Lige prvaka.

Ovo je prilika da nam Michy pokaže da nije half-season wonder, budući da je u Bundesligi imao jako dobru polovicu sezone koju je nažalost prekinula ozljeda. Španjolska liga je novi test za Batsa i mislim da mu je ovo zadnja prilika za dokazivanje. Marina vjerojatno ima na umu kome će ga prodati ukoliko se ne pokaže kao potencijalno vrijedan dodatak našoj ekipi. Meni se osobno on uvijek sviđao, pogotovo nakon onog odlučujućeg gola za osvajanje lige pod Conteovim vodstvom. Uvijek mi se činilo da jako voli klub i da je sretan kad god dobije priliku igrati. Dakako, sve se svede na njegovu predstavu na terenu i koliku vještinu on pokaže kad mu se da šansa, a on u većini slučajeva nije pokazao baš mnogo. Dosta utakmica je nevidljiv na terenu i ne doprinosi baš ni na koji način, što postane frustrirajuće nakon nekog vremena. Ako se ipak dogodi da odigra dobru utakmicu, onda je stvarno dobro odigra. Ima onaj prirodni instinkt za gol i jako se dobro ubacuje u prostor za zabijanje npr. tekma protiv Atletica u gostima. Nažalost takvi nastupi moraju biti puno češći ako se misli probiti do stalnog mjesta barem na klupi, a da ne spominjem prvu postavu.

Jedna stvar koja se često vrti u vezi Batshuayija su njegove naizgled impresivne statistike. Točnije odnos odigranih minuta i zabijenih golova. Za Belgiju je imao 19 nastupa od kojih je pet puta bio u prvih jedanaest. U te 692 minute je zabio 10 golova, dakle gol svake 69.2 minute. To ne zvuči nimalo loše, ali moramo uzeti u obzir da su ti golovi manje vrijednosti. On zabije peti gol protiv Tunisa i četvrti protiv Kostarike, a ne prvi protiv Engleske ili tako nešto. U našem pohodu na titulu 2016./17. je imao u prosjeku 1.51 gol svakih 90 minuta, a na posudbi u Dortmundu je doprinijeo jednom golu svakih 90 minuta kada se zbroje asistencije i sami golovi, što je jako dobro.

Zašto onda ne može doći do redovitih minuta u Londonu?

U tome igra više faktora, ali glavni je taj da on jednostavno nije dovoljno dosljedan u kvaliteti svojih performansi. On može dobro igrati, ali se jednostavno ne isplati riskirati i staviti ga u prvih 11. Bio bih i više nego sretan kada bi se Michy zadovoljio mjestom na klupi i ulogom “impact-suba” jer sa klupe ima dokazani utjecaj. Uz sve što sam spomenuo iznad, još bih nadodao njegov prvi dodir koji je lošiji od Moratinog samopouzdanja te njegovo zadržavanje posjeda i donošenje odluka, sve stvari na kojima mora ozbiljno poraditi kako bi redovito mogao igrati na razini koju zahtjeva titula prvotimca u Chelseaju. Ova tema me podsjeća na situaciju s Willianom koji je također imao problema s dosljednošću, ali je sveukupno klasu iznad Michyja pa se nije vukao po posudbama ne bi li počeo redovito igrati na najvišoj razini, nešto što će nažalost vjerojatno krasiti Batsa ukoliko ne proigra uskoro.

Vidi Više Članaka

O Autoru Članka

Leon Kondres

Rođen i odrastao u Zagrebu, znači Hercegovac je. Navija za Chelsea od finala u Moskvi 2008. ili otkad ih je koristio na Fifi, ne zna ni on sam. Isto se bavi stand-up komedijom pa voli kad mu ljudi dođu na nastupe pljeskati iz sažaljenja.

Vidi Više Članaka