Musonda: Vrijeme velikih očekivanja

Musonda: Vrijeme velikih očekivanja
11 studenoga 04:19 2017

Neki golovi znače više od drugih. Golovi koji osvoje trofej, golovi za pobjedu u sudačkoj nadoknadi ostaju duže u sjećanjima nego neki usred sezone protiv kluba iz sredine ljestvice. No, kada bi se gledalo iz perspektive mladih igrača, njima svima je u sjećanju prvi gol za svoju momčad. To sjećanje će sada imati i Charly Musonda, koji je u trećoj rundi Liga kupa protiv Nottingham Foresta zabio prvi gol za seniorsku momčad Chelseaja.

Ono što čini taj gol posebnijim je činjenica da je Musonda jedan od rubnih igrača prve momčadi, a bio je u juniorima kluba. Malo je takvih igrača bilo u takvoj poziciji već neko vrijeme u Chelseaju, neovisno o tome što imamo jednu od najboljih akademija nogometa. Christensen se može smatrati nedavnim uspjehom bivših igrača s posudbe.

Tko je zapravo Charly Musonda Jr.? Charly je rođen u Brusselu, a trenutno ima godina. Već je neko vrijeme na radaru poznatih europskih klubova. Za vrijeme dok je bio dio mlađeg pogona Anderlechta, portal Mirror ga je opisao kao wonderkida, navodeći kako se Chelsea, oba kluba iz Manchestera, Arsenal te Real Madrid i Barcelona interesiraju za njega. 2012. se priključuje juniorima Chelseaja, gdje je impresionirao. The Telegraph je u prosincu 2015. napisao kako je Musonda talentiraniji nego Hazard i De Bruyne. istoimeni otac igrača iz Chelseaja je bio nezadovoljan kako Chelsea daje premalo ozbiljnijih prilika njegovom sinu, što je prema mnogima čest slušaj u londonskom klubu. Charly Sr. je također svojedobno bio nogometaš, igrač Anderlechta te reprezentativac Zambije.

Stiglo se do kompromisa te je Musonda posuđen Real Betisu u siječnju 2016. Dok je bio u Španjolskoj imao je izmiješane sezone. Debitirao je protiv valencije, gdje je stvarao probleme obrani momčadi Garyja Nevillea. Za taj nastup je i dobio priznanje igrača utakmice. Dobar početak se uskoro usporio, ali je bio dovoljan za novu posudbu sljedeće sezone. Prvi dio sezone je igrao pod Gusom Poyetom, bivšem igraču Chelseaja. No, Belgijac je pod njegovim vodstvom ostvario samo jedan start od osam nastupa. Tijekom siječnja ove godine je vraćen u London te je nastupom protiv Nottinghama pokazao da još uvijek ima tu iskru.

U stilu igre, Musondu se može opisati kao veznjaka koji može igrati na oba krila. Puno je bolji kada je lopta kod njega nego kod nekog drugog, a u rukavu sakriva dovoljno trikova da osramoti svaku obranu. Zbog toga često ide u duele. U trenutnoj formaciji bi najbolje bio pozicioniran na suprotnom krilu od Hazarda. Igrač koji je rijetko kad smiren na terenu, jedan od razloga zašto je smatran talentom. Čak i na svom debiju protiv Valencije nije pokazao strah te je odlučno želio utjecati na utakmicu. Lopta koja je završila u jedinog golu susreta je tri pozicije prije pogotka bila kod Musonde, koji su je poslao dalje.

Njegova najveća snaga je dribling. U drugom djelu sezone, jedini koji je imao više uspješnih driblinga od Musonde je bio Neymar. Nekima sličan stilom kao Hazard, Musonda može raditi velike probleme suparničkim braničima. No, Musonda voli držati dugo loptu kod sebe, izazivajući braniče što bi moglo dovesti do problema.

Iako zasad ima samo dva gola u seniorskom nogometu, Musonda je precizan strijelac koji čeka savršenu priliku za gol. Za vrijeme igranja u Akademiji, gol Musonde protiv Manchester Uniteda je bio ključan u osvajanju U21 Premier lige. Kasnije je zabio Fulhamu u finalu FA kupa mladih za drugi osvojeni trofej te sezone. Gol protiv Uniteda je dobro pokazao opasnost koju predstavlja Belgijac. Musonda je proklizao pored obrane Uniteda te je zabio gol s ruba kaznenog prostora.

I dok malo toga fali njegovoj vještini u driblingu, Musonda bi trebao poraditi na dodavanju, posebice dugih lopti. Često je njegovo tehniciranje brzo otišlo u zaborav nakon lošeg dodavanja par trenutaka nakon. Ponekad je izgledao neodlučno kako odigrati te bi trebao posebnu pažnju posvetiti tom problemu. Musonda je još veoma mlad igrač, što se vidi u fizičkom aspektu. Premier liga je i dalje dom najjačim obrambenim igračima. Musonda će trebati poraditi na snazi ako želi nastaviti igrati na Otočju. moglo se vidjeti iz nastupa u Španjolskoj da je lošije nastupe odigrao protiv obrana koje su imale snažnije stopere.

Zbog toga što je tek na početku svoje seniorske karijere, Musonda ima još dovoljno vremena da poradi na svojim nedostacima i pokaže kako može biti važan igrač Chelseajevog kolektiva za par sezona. Zasad je prerano još govoriti s većom sigurnošću što će se događati u karijeri mladog veznjaka, vrijeme će pokazati imali za njega mjesta u Chelseaju ili će morati tražiti novu okolinu.

  Kategorije:
Vidi Više Članaka

O Autoru Članka

Mladen Flego

Rođen 1991. u Rijeci, nekom slučajnošću istog dana kada je Udruženje navijača Chelsea Hrvatska upisano u registar udruga Hrvatske 22 godine kasnije. Trenutno student elektrotehnike na Tehničkom fakultetu u Rijeci, svoju avanturu s Chelseajem je započeo "davne" 2001. Početna simpatija koja je prerasla u veliku ljubav kako su godine prolazile, a iz dana u dan nastavlja s rastom. Igrom sudbine, Flego postaje urednik na ovom portalu, nastavljajući sad malo bolju pisačku karijeru koju su dosad bilježile dvije započete, ali nikad dovršene knjige te tri bloga/foruma ugašena zbog autorove sve više prisutne lijenosti.

Vidi Više Članaka