Čemu se smijemo nadati?

Čemu se smijemo nadati?
02 kolovoza 13:56 2023

Jedan od razloga zašto smo toliko ludi za nogometom je činjenica da u nogometu uvijek postoji sljedeća sezona. Bez obzira koliko loše sezona završi za tvoj klub, u nogometu uvijek postoji sutra. Pred početak sezone kod svakog navijača bilo kog kluba javlja se nova nada i optimizam da će upravo nadolazeća sezona biti ta! Ni kod nas, ljubitelja Plavih iz Londona, nije ništa drukčije. Nova sezona je pred vratima, a u našoj redakciji, a i našoj cijeloj navijačkoj bazi javlja se neki optimizam i nada da će ova sezona biti ta u kojoj se Chelsea vraća u sam vrh engleskog nogometa.

Ljetni merkato je u punom jeku, velike nogometne zvijezde guraju se u avione za Saudijsku Arabiju u potrazi za bijegom od bijede u kojoj su dosad živjeli s crkavicom od nekoliko stotina tisuća eura tjedno. Kako kaže Baron u filmu Kad porastem biću Kengur, „krvav je to lebac, nema socijalno, nema topli obrok.“ Ipak, poneki igrač se ipak odlučio na dolazak u nešto manje glamurozni London i pojačao našu momčad. Momčad koja je potpuno drukčija u odnosu na start prošle sezone, ali ovako na prvi pogled, možda čak i jača. Možda smo upali u zamku dobrih prijateljskih utakmica, ali rani indikatori govore da je prijelazni rok dobro odrađen. Napadački djelujemo puno potentnije. Nkunku i Jackson pokazuju se kao prava ofenzivna pojačanja, a neki će otići toliko daleko i reći da bi mladi Nicolas Jackson mogao biti nešto najbliže što smo imali Drogbi. Ukrajinska superzvijezda, Mudrik je odigrao odlično europsko prvenstvo za mlade, a u predsezoni pokazuje da je upravo oružje kakvo Pochettino treba. Uz svo dužno poštovanje Mountu, Havertzu i Pulisicu koji su digli sidro u proteklim tjednima, rane naznake novog napada pokazuju da smo s Fiće prešli na Ferrari. Tu je i Sterling koji nam je od dolaska iz Cityja i dalje dužan, ali osobno sam uvjeren da nije dao zadnju riječ i da ga najbolji dani u kraljevsko plavom dresu tek čekaju. Vjerujem da će i njemu goditi dolazak novih igrača.

U posljednjih 12 mjeseci vrlo je prometno bilo na stoperskim pozicijama. Prije nekoliko dana iz Monaca je stigao Axel Disasi i postao četvrti stoper kojeg smo doveli u posljednjih godinu dana. Čini se da je prvi izbor i dalje prekaljeni Thiago Silva koji u rujnu mjesecu puni 39 godina, ali i dalje je spreman na izazove najjače lige svijeta. Tko će mu biti prvi partner ostaje za vidjeti. Chalobahu se očito ne vjeruje u potpunosti što pokazuje dovođenje Disasija koji se tako prometnuo u prvi izbor uz Silvu. Tu je i Disasijev bivši suigrač Badiashile te mlada nada Levi Colwill koji je potpisao novi ugovor. Na bekovskim pozicijama stvari su jasne, Chilwell i James ne samo da su spremni biti naše glavne uzdanice na terenu, nego su i u prvom redu za kapetansku traku, najduže su u klubu i pokazali su da namjeravaju postati klupske legende. Nadamo se samo da će ih zaobići ozljede koje su bile prečeste u zadnje vrijeme. Ako to uspiju, opet će biti naše najjače oružje i vjerojatno najbolji bekovski par lige.

Pozicija koju pokušavamo pojačati je ona između vratnica. Kepa nikako nije siguran u “jedinicu”, ali naći dobrog golmana u ovom trenutku je izniman zadatak, a iako se mnogi moji kolege neće sa mnom složiti, mislim da ulazak u sezonu s Kepom na „jedinici“ nije najgora stvar na svijetu.

Najtanji smo u sredini terena. Enzo je tu siguran vođa, ali dovođenje minimalno jednog kapitalca na poziciji sredine terena, uz mladog Santosa koji je stigao iz Vasca, je imperativ jer oslanjanje na samo Chukwuemeku i Gallaghera nikako nije dovoljno. Caicedo je tu prva meta, ali će američki vlasnici morati dobrano zagrabiti u džep kako bi Brighton pustio ekvadorskog wunderkinda.

Odlična igra u predsezoni je iza nas, momčad je nova i vrlo mlada i trebat će puno strpljenja i polaganog građenja kako bi ušli u okršaj s Manchesterima, Arsenalima, Liverpoolima i Newcastlima ovog svijeta. Mauricio Pochettino se čini kao pravi čovjek za to. Znamo kako odlično radi s mladima, ima jasan plan igre i igrače koji mu odgovaraju. Teško je reći s kakvom sezonom bih bili zadovoljni, ali najvažnije jest da napravimo veliki korak u pravom smjeru, nađemo svoj identitet, prestanemo s lutanjima i vratimo se tamo gdje pripadamo, u sam vrh engleskog i europskog nogometa.

Nada je jedan od ljepših ljudskih osjećaja, ona nas drži na životu, ona nikad ne umire, a u svijetu nogometa najjača je sada, početkom kolovoza, novi početak i nova nada. Samo da ne bude ona stara, otrcana engleska uzrečica, It’s hope that kills you…Hej, čitatelju! Ovaj tekst, kao i svi ostali na portalu chelseacroatia.com, autorsko su djelo volonterskog uredničkog tima članova službeno priznate Udruge navijača Chelsea FC Hrvatska.

Sami financiramo hosting web stranice, kao i sve ostale troškove osnovnog funkcioniranja udruge – podrži naš rad učlanjenjem u udrugu simboličnom sezonskom članarinom kojom, uz postajanje dijelom najveće zajednice Chelseajevih navijača u regiji, dobivaš i ekskluzivni članski paket uz sva ostala prava i pogodnosti!

KAKO SE UČLANITI?

Odlasci na utakmice, razna događanja, nagradne igre i mogućnost aktivnog sudjelovanja su udaljeni samo par klikova mišem – vidimo se!

  Kategorije:
Vidi Više Članaka

O Autoru Članka

Dominik Franculić

Vidi Više Članaka