Behdad Eghbali – čovjek iz sjene

Behdad Eghbali – čovjek iz sjene
05 veljače 22:57 2023

Ovih dana sasvim sigurno ste čuli iz raznih medija o Behdadu Eghbaliju. I dok još uvijek čekamo da Chelsea proigra, osvrnut ćemo se na netom završeni prijelazni rok, kojeg možemo sa sigurnošću okarakterizirati kao najbolji siječanjski ijednog kluba u povijesti. Veliku ulogu u tome imao je ovaj 46-godišnji biznismen iz Irana, jedan od osnivača Clearlake Capitala, investicijske firme koja zajedno s Toddom Boehlyjem čini taj čuveni Boehly-Clearlake konzorcij koji je od Abramoviča kupio naš klub.

Iako često u medijima u sjeni Todda, Eghbali se pokazao kao vješt i uporan pregovarač. Mnogobrojni novinari poput Fabrizia Romana, Davida Ornsteina i Matta Lawa ističu neke zanimljive činjenice o njemu i njegovoj ulozi, ponajprije kod transfera Mihajla Mudrika i Enza Fernándeza. Nakon Marine Granovskaje koja je bila poznata kao najmoćnija žena u nogometu, Behdad se u vrlo kratkom roku prometnuo među najutjecajnije ljude u nogometnom svijetu. Posao sa Šahtarom bio je sklopljen vrlo brzo, mogli bismo reći kao grom iz vedra neba. Mudrik se cijelo vrijeme povezivao s Arsenalom, transfer u sjeverni London bio je skoro pa dovršen, sve do trenutka kada su Behdad Eghbali i Paul Winstanley sjeli u avion i uputili se u Tursku gdje su bile pripreme “Rudara”. Zanimljivu anegdotu ispričao je direktor Šahtara Sergej Palkin o danu kada ga je Eghbali osobno nazvao i rekao da želi riješiti transfer već danas. Za Palkina je to bilo iznenađenje budući da s Chelseajem do tada nisu bili u ozbiljnijim pregovorima, a Eghbali mu je potom obznanio da se nalazi u istom hotelu kao i on te je spreman započeti pregovore uživo čim se Palkin spremi! Chelsea je na kraju ponudio isti novčani iznos kao Arsenal (70+30 milijuna eura), ali su struktura i pristup bili bitno drugačiji što je natjeralo Palkina na pristanak. Pregovori sa Šahtjarom trajali su 10 sati i završeni su odmah isti dan. Nakon toga Eghbali je poveo Mudrika ‘za ruku’ te su zajedno sletjeli u London kako bi obavio liječnički pregled te potpisao ugovor. Ne sjećam se da je jedan ovako veliki transfer završen tako brzo. Palkin je nedavno rekao kako su ostvarili odlične odnose i za očekivati je kako će Chelsea i Šahtar i dalje dobro surađivati u budućnosti te je najavio i mogućnost odigravanja prijateljske utakmice kada se smiri situacija u Ukrajini.

Nismo trebali dugo čekati na još jedan veliki pothvat Behdada Eghbalija. Enzo Fernández, velika želja Chelseaja, bio je najiščekivaniji i najveći transfer siječanjskog prijelaznog roka, te najveći u povijesti Premier lige. S obzirom na to da je Benfica u svijetu nogometa poznata kao težak pregovarač, Rui Costa nije htio prodati Enza i činilo se sve do posljednjeg dana kako Chelsea neće uspjeti sklopiti posao s “Orlovima”. Međutim, Eghbali je zajedno sa svojim suradnicima dan prije završetka roka otišao na put do Lisabona kako bi riješio ovaj posao. Pregovori su bili mukotrpni, teški i dugi, trajali su čak 20 sati tokom 2 dana, a u više navrata se činilo kao da je to to, te da transfera ipak propada. Budući da je Enzo već bio dogovorio osobne uvjete i ugovor do 2031. godine, najveći problem bila je struktura plaćanja tog transfera. Rui Costa od početka je zahtijevao otkupnu klauzulu u iznosu od 120 milijuna i nije htio pristati na ništa manje. I dok bi većina čelnika više puta odustala, Eghbali nije posustajao. U ekskluzivnom videu Fabrizio Romano ispričao je kako se puno stvari događalo iza scene i naglasio kako je upravo Eghbali bio ključan čovjek ovog posla. On je prema svjedocima satima tvrdoglavo odbijao prihvatiti ”ne” kao odgovor i na kraju, uz pomoć Enza koji je gurao i sa svoje strane, uspio natjerati čelnike Benfice da pristanu na ponudu i dogovoriti plaćanje u više rata. Sat vremena prije kraja prijelaznog roka čuli smo poznatu rečenicu ”here we go” na oduševljenje svih navijača, a priče o Eghbalijevoj ulozi odjeknule su cijelim nogometnim svijetom.

Chelsea nakon Marine Granovskaje opet ima moćnog čovjeka koji posjeduje autoritet u nogometnu svijetu te vještinu na pregovaračkom stolu. Plan kojeg su Boehly, Eghbali i ostali članovi nove plave uprave je i više nego jasan i čini se da su uspjeli uvjeriti neke od najtalentiranijih igrača na svijetu da potpišu za ovaj veliki projekt. Iako smo do sada o Eghbaliju znali malo, ovakvim pristupom zaslužio je da ga spomenemo i istaknemo kao X-faktora nekog novog Chelseaja…Hej, čitatelju! Ovaj tekst, kao i svi ostali na portalu chelseacroatia.com, autorsko su djelo volonterskog uredničkog tima članova službeno priznate Udruge navijača Chelsea FC Hrvatska.

Sami financiramo hosting web stranice, kao i sve ostale troškove osnovnog funkcioniranja udruge – podrži naš rad učlanjenjem u udrugu simboličnom sezonskom članarinom kojom, uz postajanje dijelom najveće zajednice Chelseajevih navijača u regiji, dobivaš i ekskluzivni članski paket uz sva ostala prava i pogodnosti!

KAKO SE UČLANITI?

Odlasci na utakmice, razna događanja, nagradne igre i mogućnost aktivnog sudjelovanja su udaljeni samo par klikova mišem – vidimo se!

  Kategorije:
Vidi Više Članaka

O Autoru Članka

Administrator

Vidi Više Članaka