Koje će promjene Lampard napraviti u odsustvu Ziyecha – Taktička analiza

Koje će promjene Lampard napraviti u odsustvu Ziyecha – Taktička analiza
10 prosinca 16:21 2020

Da bismo konkretnije analizirali taktičku postavku Lampardove momčadi, potrebno je prvo brzinski se podsjetiti samih osnova pozicijske igre. Potom ćemo izložiti moguće napadačke opcije uspoređujući s najboljim momčadima koje igraju istu formaciju (4-3-3), a za kraj ponuditi rješenje za ovaj kratkotrajan period, stavivši u kontekst ozljedu Ziyecha kao povod za promjenu.

Godine su prošle otkada je juego de posición zavladao nogometom, a sada već svi treneri, makar u manjoj mjeri, svoje momčadi postavljaju i uvježbavaju prateći dogme te nogometne teorije, a Lampard nije iznimka. Slično kao npr. u košarci ili rukometu, danas se i u nogometu igra dijeli na dvije faze, napad i obranu, a po tome se i postavka momčadi na terenu često i potpuno mijenja. Na taj način formacija u obrambenoj fazi više-manje odgovara formaciji koju ste prije utakmice vidjeli malim ekranima (npr 4-5-1), dok je formacija u napadačkoj fazi često potpuno drugačija. Tko god razumije nogomet iole bolje od prosječnog pratitelja, zna da npr. desno krilo u formaciji 4-3-3 u stvarnosti može igrati barem 3 potpuno različite pozicije u 3 različite momčadi.

U čemu je stvar? Većina momčadi napadačku fazu, osim prema pravilima pozicijske igre, postavlja u strogi 5-5 split. To znači da je petero igrača zaduženo za dolazak pred gol, a ostala petorica ostaju straga da spriječe pokušaj kontranapada. Neke momčadi, u nekim situacijama i protiv nekih (slabijih) protivnika mogu zaigrati ofenzivniji 6-4 split, ali je 5-5 trenutno dominantan. Konkretnije, petorica napadačkih igrača pokrivaju: 1. half space (2 igrača, katkad 1), odnosno prostor među protivničkim linijama, 2. obje aut linije dajući širinu (2 igrača) i 3. sam ‘vrh’ napada (1 ili rijeđe 2 igrača), odnosno protivničke stopere. Obrambena petorka postavljena je u 2-3 ili 3-2, gdje prednji igrači nude support, odnosno pomoć u izgradnji napada i brzu krađu lopte pri pokušaju protivničke kontre, a stražnji igrači su zaduženi za trk s protivničkim napadačima u slučaju da kontranapad progredira do istih.

Zašto je onda formacija u napadačkoj fazi često potpuno drugačija od one na papiru? Zato što spomenute pozicije petorice ofenzivnih igrača; međuprostor, širina i centarfor, zauzimaju različiti igrači u različitim momčadima. Uzmimo na primjer Pepov Bayern ili City:

plavo = obrambena petorka / crveno = ofenzivna petorka / žuto = širina / smeđe = half space

Dakle, u Pepovoj omiljenoj postavci širinu daju krila (Sterling, Mahrez) koje on rado tamo izolira da bi im dao što više prilika za 1 na 1, u međuprostoru su njegovi iznimno ofenzivni srednji veznjaci (de Bruyne, Silva), zadnji vezni se spušta među stopere, a bekovi ulaze u sredinu i drže ”support”. To su oni famozni inverted fullbacks s kojima se Pep (međuostalom) proslavio.

Primjetimo da Chelsea također povremeno ove sezone igra u sličnoj postavci, s tim da obrambenu petorku Lampard postavlja u 2-3 pri čemu Kanté ostaje tamo gdje može napraviti najviše štete – visoko na prvoj lopti spriječavajući protivničke kontranapade u nastajanju. Ovakva postavka je omogućena izvrsnom Jamesovom mirnoćom na lopti i prethodnom iskustvu igranja u veznom redu.

U takvoj postavci u međuprostor ulaze ofenzivni veznjaci Mount i Havertz (rijeđe Kovačić), a širinu održavaju krila Pulisic ili Werner lijevo te Ziyech desno. Da, primjetili ste da je ovo do sada bila sekundarna postavka, te da bi Chelsea puno češće igrao s bekovima na ‘širini’, te krilima u međuprostoru:

Ovakav sustav ponajviše je odgovarao Ziyechu koji je praktički ‘desetka’ te gravitira sredini, a izvrsno su se u tome snalazili i naši bekovi koji itekako vole i znaju napasti.

Spomenuo sam prethodno barem 3 različite ofenzivne postavke iste formacije (4-3-3). Evo i treće, prepoznati ćete momčad po boji:

Liverpool već par godina igra s Firminom kao lažnom devetkom koji većinu vremena provodi u half spaceu, a svojim kretnjama i brzim proigravanjima otvara prostor iza sebe za utrčavanje strašno brzih i letalnih Manéa i Salaha. Oni, iako su nominalno krila, praktički igraju kao napadači (shadow strikers), a širinu ekipi daju iznimno ofenzivni bekovi Robertson i TAA. Vezni red Kloppu služi isključivo kao support, što se da zaključiti i po manjku bilokakvog ofenzivnog produkta u vidu golova ili asistencija.

Dakle, na brzinu smo vidjeli 3 različite ofenzivne postavke jedno te iste formacije, dokazavši početnu tvrdnju da ”desno krilo” u današnjem nogometu ne znači puno. Mahrez, Ziyech i Salah, igrači s puno sličnosti počevši od kontinenta podrijetla, u svojim momčadima igraju mahom potpuno različite pozicije, iako svu trojicu prilikom objave sastava vidimo na desnom krilu u 4-3-3.

Došli smo sada i do povoda za ovaj članak. Ziyech se ozlijedio u utakmici s Leedsom, a s obzirom da je u pitanju zadnja loža, iako službena informacija još uvijek nije objavljena, za pretpostaviti je da će oporavak trajati makar 3 tjedna, ako ne i dvostruko više od toga. Wizard of AMS se od povratka s prethodne ozljede učvrstio u prvom sastavu i dobar dio Lampardove strategije vrtio se oko njega. Dapače, skoro cijeli ofenzivni input naše ekipe dolazio je s desne strane i suludo opasnih lopti koje su on i James neumoljivo ubacivali u šesnaesterac. Dakle, potrebna je sasvim nova ideja. Zna to i Lampard te je odmah u istoj utakmici isprobao nekoliko opcija i čini se, pronašao pobjedničku.

Nakon što je Pulisic ušao umjesto Ziyecha, Werner je nastavio lijevo. Vidjeli smo prošle sezone da je Pulisic puno opasniji s lijeva, a Wernera već neko vrijeme ne ide na toj strani. Tjednima se nadamo da će Turbo Timu Lampard vratiti u sredinu, ali zbog fantastične Giroudove forme, to je malo vjerojatno (ako ne i blesavo). Lampard se onda dosjetio obrniti strane na krilima i – pogodio jackpot. Pulisic je napokon ponovno izgledao kao ona prošlosezonska zvijer, a Werner kao da je dobio nova krila. Odmah je sa svojim utrčavanjima iza obrane podsjetio na sunarodnjaka Schürrlea koji je isto radio s desnog krila u posljednjem velikom Mourinhovom Chelseaju. Na taj način je Timo ušao u par prilika od kojih mu je jednom izvrsno obranio protivnički golman, a na kraju je tako asistirao Pulisicu za potvrdu pobjede.

Od prije znamo da je Werner u Leipzigu navikao igrati pored snažnijeg napadača, odnosno mantinele, i utrčavati iza njega. Od prošle sezone znamo da je Pulisic pravo oružje sa svojim utrčavanjima u sredinu s lijeva. Od ove sezone znamo da su naši bekovi Chilwell i James maestralni u ofenzivnom segmentu, a oduvijek znamo da je Giroud jedna od najboljih, ako ne i najbolja mantinela na svijetu. Pogledajmo kako bi to izgledalo:

Trenutno je Mount u prednostu nad Havertzom koji će vjerojatno ipak biti prva zamjena.

Da, izgledalo bi kao Liverpool. Čini se da je u ovom trenutku, s obzirom na ozljede i formu igrača, Lampardu najmudrije ‘zaviriti u Kloppovu bilježnicu’. Sva petorica ofenzivaca u našem 5-5 splitu kao da su stvoreni za ovakav sustav. Istovremeno, drznuo bih se reći, ne zaostaju ni po kvaliteti u odnosu na Liverpoolovu petorku. Imamo makar jednog boljeg igrača, Girouda, bekovi su svakim danom sve bliže liverpulskim bekovima koji su već neko vrijeme smatrani najboljima na svijetu, a Pulisicev i Wernerov peak nije puno niže od Manéovog i Salahovog (ako uopće). Hoće li naš dvojac uspjeti uhvatiti takvu razornu formu, to je već pitanje, ali u ovakvoj postavci ima li bi najbolje moguće uvjete za upravo to.Hej, čitatelju! Ovaj tekst, kao i svi ostali na portalu chelseacroatia.com, autorsko su djelo volonterskog uredničkog tima članova službeno priznate Udruge navijača Chelsea FC Hrvatska.

Sami financiramo hosting web stranice, kao i sve ostale troškove osnovnog funkcioniranja udruge – podrži naš rad učlanjenjem u udrugu simboličnom sezonskom članarinom kojom, uz postajanje dijelom najveće zajednice Chelseajevih navijača u regiji, dobivaš i ekskluzivni članski paket uz sva ostala prava i pogodnosti!

KAKO SE UČLANITI?

Odlasci na utakmice, razna događanja, nagradne igre i mogućnost aktivnog sudjelovanja su udaljeni samo par klikova mišem – vidimo se!

Vidi Više Članaka

O Autoru Članka

Roko Škrabić

Vječni "pobjednik" svih rasprava koje voli voditi više nego kruha jesti. Za njega je čaša uvijek napola puna, a trava uvijek zelenija u njegovome dvorištu. Student medicine i gorljivi zagovornik klasičnog liberalizma, kojeg uspješno nameće uzduž i poprijeko (oksimoron?!). U slobodno vrijeme se vrlo (ne)uspješno kladi vrlo (ne)preciznim prognozama ishoda sezone, zbog čega neki pošteni ljudi i dalje iščekuju isplatu. Po Splitu se priča kako je prodao dušu vragu, samo kako bi se kao presedan u izvještaje utakmica uvela opcija negativnih ocjena...

Vidi Više Članaka