Mendy: Od burze rada do Lige prvaka

Mendy: Od burze rada do Lige prvaka
05 prosinca 09:45 2020

Zapitajte se i odgovorite iskreno – jeste li znali za vratara po imenu Édouard Mendy prije ljeta 2020. godine? Odgovor će u velikoj većini slučajeva biti jedno kratko ‘ne’. Neupadljiv, miran, staložen i profesionalan, to je Mendy. Vratar koji je odigrao 14 susreta odkad je prešao u redove Bluesa (dva su bila za reprezentaciju) i u tih 14 nastupa primio samo tri gola.

To je statistika koja je uistinu zapanjujuća i djeluje kao da je Chelsea potpisao golmana koji spada u top 3 na svijetu za neku ogromnu svotu novaca, no istina je da su potpisali vratara koji već ima 28 godina, nikada u karijeri nije branio za vrhunski klub pa nema apsolutno nijedan nastup u Ligi prvaka, a ne tako davno je kao profesionalni nogometaš završio na burzi rada i bio bez kluba čitavu sezonu te primao potporu za nezaposlene kako bi uspio spojiti kraj s krajem budući da je u to vrijeme čekao prvo dijete s partnericom. Uza sve to, marljivo je nastavio samostalno trenirati i strpljivo čekao svoju priliku. I dočekao.

Jedna godina bez nogometa je nevjerojatno dugo vrijeme i imao sam mnoge sumnje tijekom tog perioda. No, [dobio sam priliku] zahvaljujući svojoj obitelji koja mi je puno pomogla da ostanem snažan. Sumnjao sam trebam li uopće nastaviti, ali sada kada pogledam mogu im reći hvala jer sam zbog njih tu gdje sam danas i moja obitelj može profitirati od mog položaja u nogometu.

Mendy po dolasku u Chelsea, ljeto 2020.

Ovaj 197 cm visok Senegalac zapravo je rođen na sjeveru Francuske; otac mu je bio iz Gvineje-Bissau, a majka iz Senegala, oboje imigranti. Zanimljivo je da je u rodu s još jednim Mendyjem iz nogometnog svijeta, no ne radi se o Benjaminu iz Manchester Cityja, već je riječ o Ferlandu Mendyju koji igra beka za Real Madrid i francusku reprezentaciju. Kao mladi dječak bacio se u golmanske vode i polako napredovao sve do trenutka kada su nastupile spomenute nedaće. No, ukazao se Marseille i odlučio riskirati te dovesti Mendyja u svoje redove u ljeto 2015. godine. Iako je to bio spas za Édouarda, brzo je završio u B momčadi Marseillea.

Mendy prilikom nastupa za Reims

Epizoda u Marseilleu nije bila med i mlijeko za Mendyja, ali je svejedno bila korak naprijed jer je kontinuitetom igranja pridobio pažnju Reimsa, kluba iz Ligue 2 kojem je trebao back-up golman. Nakon što je prvi vratar u jednoj utakmici dobio crveni karton, Mendy je spremno uskočio između vratnica i tamo se zadržao, ponajviše zahvaljujući svojim dobrim igrama. Ukratko, već iduće sezone, Reims je osvojio Ligue 2 i promociju u prvi razred francuskog nogometa, a Mendy je bio jedan od najistaknutijih pojedinaca u tom pohodu.

Sljedeći korak za Senegalca bio je i prvi veći transfer, Rennes ga je kupio za svotu koja se procjenjuje na 9 milijuna €. Ukratko, njegova uzlazna putanja se nastavila – odličnim igrama Mendy je u 24 nastupa Ligue 1 sakupio 9 clean sheetova, donio Rennesu plasman u Ligu prvaka, a na kraju te sezone je Chelsea pokucao na vrata. Priču dalje znamo, a veliku ulogu u njegovom transferu imao je Petr Čech koji je istaknuo da je upravo Mendy bio jedan u konkurenciji od 15-20 golmana koje je on detaljnije pratio u svrhu mogućeg pojačanja za Chelsea i njegov osobni favorit. Želja mu se ispunila, a mi zato imamo prilike uživati u sigurnosti koju je Mendy zajedno sa Silvom unio u našu obranu.

Zasad, ne može se reći da je Mendy pokazao nekakve slabosti. Obranio je sve što je trebao, i više od toga. Iskazao se i lijepim paradama, ali i odličnim refleksima te dobrim pozicioniranjem u opasnim 1 na 1 situacijama. Osim toga, dominantan je u zraku i siguran na ubačajima. Igra nogom mu nije sjajna, no osim one greškice protiv Manchester Uniteda nije bilo nikakvih problema. Dapače, izgleda kako se dobro razumije sa zadnjom linijom i čini prave poteze u pravo vrijeme. Jedino što još ostaje za vidjeti su njegove sposobnosti pri branjenju kaznenih udaraca, a dosadašnja statistika mu ne ide baš u prilog. Transfermarkt navodi kako je obranio samo jedan od ukupno 22 jednaesterca s kojima se suočio. Nije ni blizu idealnog, no dobro znamo da se po Cobhamu na treninzima vucara jedan gospodin s kacigom koji je također u svojih prvih 12 nastupa za Bluese primio točno tri gola i upisao točno devet clean sheetova. On bi ga mogao puno toga naučiti po tom pitanju…


Hej, čitatelju! Ovaj tekst, kao i svi ostali na portalu chelseacroatia.com, autorsko su djelo volonterskog uredničkog tima članova službeno priznate Udruge navijača Chelsea FC Hrvatska.

Sami financiramo hosting web stranice, kao i sve ostale troškove osnovnog funkcioniranja udruge – podrži naš rad učlanjenjem u udrugu simboličnom sezonskom članarinom kojom, uz postajanje dijelom najveće zajednice Chelseajevih navijača u regiji, dobivaš i ekskluzivni članski paket uz sva ostala prava i pogodnosti!

KAKO SE UČLANITI?

Odlasci na utakmice, razna događanja, nagradne igre i mogućnost aktivnog sudjelovanja su udaljeni samo par klikova mišem – vidimo se!

  Članak označen sa:
  Kategorije:
Vidi Više Članaka

O Autoru Članka

Borna Škrlec

Mlada nada hrvatskog kvizaštva s čak dva skoro pa uspješna, ali i jednim pobjedonosnim nastupom na Potjeri. Završio zagrebački MIOC s odličnim, trenutno studira strojarstvo. U svojoj raskošnoj nogometnoj karijeri sakupio je preko dva (čitaj: ukupno tri) nastupa za limače NK Zeline. Ne voli kišobrane, povrće i Pepa Guardiolu. Inače, uživa u Monty Pythonu, Seinfeldu, Johnny Cashu, čvrstom nogometu i dugim šetnjama uz more.

Vidi Više Članaka