Trener zna bolje

Trener zna bolje
25 studenoga 16:53 2018

“Zašto Luiz starta?”

“Morata se rodio u ofsajdu, nek’ sjedi na klupi!”

“Willianu nije mjesto u prvih 11!”

Ove izjave i mnoge druge slične prirode su se mogle vidjeti jučer nakon tekme protiv Spursa. Naravno da je normalno biti ljut i razočaran, pogotovo nakon onako očajno odigrane tekme i posljedica toga su ovakvi komentari.

Svatko se jednom našao u poziciji da glumi trenera i pravi se pametan, misleći da je njihovo rješenje ono pravo, a niti ja nisam iznimka. Onda se dogodi da se takva mišljenja krenu nakupljati i svi se krenu pitati zašto trener ne djeluje po tom pitanju. Zašto uistinu Luiz starta preko Christensena nakon ovako loših predstava? Ja si to objasnim ovako: Sarri (i svaki drugi trener) je plaćen masne pare da odradi što bolji mogući posao s dostupnim resursima donošenjem odluka temeljenim na iskustvu i znanju o poslu kojeg obavlja. Ja se ni ne usudim dirati advanced settings na Fifi. Vjerojatno trener zna bolje.

“Trener zna bolje.”

To ja sebi kažem kada god vidim neko ime u prvoj postavi koje se meni ne sviđa. Odbijam vjerovati da ja ili neki nasumičan čovjek na internetu imamo bolju prosudbu u vezi takvih stvari od samog trenera momčadi, kojemu je to doslovno kruh na stolu. Tako je i sa ovom Sarrijevom ekipom. Točnije jučerašnji start Kovačića umjesto Barkleyja.

Bio sam uvjeren da će Barkley naći mjesto na terenu od prve minute umjesto našeg Kove, ali to nije bio slučaj i izašao je iz utakmice prvom prilikom. Znači da je Sarri vidio da ne funkcionira. Zašto to nije vidio odmah? Čini se logično, ali vjerojatno tu ima nešto što je nama na prvu promaknulo. Liga nacija vjerojatno nije faktor jer je Barkley odigrao samo 64 minute, tako da sumnjam da se umorio toliko da ne može igrati od samog početka. Kova nije uopće igrao i možda ga je zato izabrao, kao nekoga potpuno osvježenoga i spremnoga.

Krije li se tajna možda u veznom redu Spursa? Možda je Sarri očekivao da će nam potrebnija biti Kovačićeva mogućnost da dodaje u uskim prostorima i driblingom se izvlači iz njih, nego Barkleyeva fizička prisutnost i impozantnost. Sigurno je da su nas u vezi pregazili i nisu dali Jorginhu i Kovi mira. Kante se nekako snašao, ali to je ipak Kante. Sarri je čovjek poput svih nas i njemu se mogu potkrasti neke greške, tako da nema smisla govoriti kako je glup i kako ga treba mijenjati itd.

Naravno da svatko od nas ima pravo na svoje mišljenje u vezi taktika i izbora igrača, to je na kraju ono što i želimo. Želimo razmjenu mišljenja, rasprave i dobar razgovor, ali kada netko za sebe počne misliti da je pametniji od trenera, tu sve pada u vodu. Kada krenu priče o otpuštanju Sarrija i slično, smuči mi se. Toliko pametnjakovića, a nijedan ne bi mogao trenirati ni juniore NK Omladinca. Hajde vi svi onda u trenerske vode, pa pokažite svima nama kako se to radi. Lako je na tipkovnici tražit otkaz čovjeka koji dobiva milijune za to što radi, to može i moja baba.

Razmjenjujte mišljenja, davajte kritike, svađajte se, sve je to normalno, ali nakon svake lošije tekme tražiti otkaz fenomenalnog trenera je stvarno sramotan potez koji govori samo o nečijem nedostatku nogometnog znanja. Za donošenje svake odluke trener provede vremena koliko prosudi da je potrebno i vjerojatno se ne sprda dok smišlja taktike. Lako je nama komentirati kad je sve gotovo, ali on mora iskoristiti što god ima na raspolaganju na najbolji mogući način, sve to prije tekme i uzimajući u obzir sve rizike svojih odluka. Vjerujte mi, trener zna bolje.

Vidi Više Članaka

O Autoru Članka

Leon Kondres

Rođen i odrastao u Zagrebu, znači Hercegovac je. Navija za Chelsea od finala u Moskvi 2008. ili otkad ih je koristio na Fifi, ne zna ni on sam. Isto se bavi stand-up komedijom pa voli kad mu ljudi dođu na nastupe pljeskati iz sažaljenja.

Vidi Više Članaka