Prognozirajmo sezonu!

Prognozirajmo sezonu!
18 listopada 17:28 2018

Nakon osam odigranih utakmica u ligi i još po par u drugim natjecanjima, imamo poprilično dobar uvid u mogućnosti i ograničenja naše ekipe. Na dalje, nakon ovako dobrog početka sezone, prethodne sumnje blijede, a rađa se neki novi/stari optimizam…

I dalje je, naravno, teško prognozirati kako će sezona završiti. Ipak, upravo to ću pokušati u ovom članku, a Vi čitatelji ćete na njegovom dnu glasati što mislite kako će Chelsea proći u pokojem natjecanju.

***

Prije nego započnem, dužan sam se pokunjeno osvrnuti na moju tragikomičnu prognozu za prethodnu sezonu kada sam, otprilike u ovo vrijeme, rekao da ćemo do kraja biti u borbi za naslov… Time sam uvjerljivo izgubio okladu protiv kolege glavnog urednika i dopredsjednika udruge, Martina, kojemu sada moram javno čestitati. Svaka čast, Martine.

Nisam dužan, ali ću se rado osvrnuti i na moju prognozu od sezone prije kada sam, također u ovo vrijeme, prognozirao osvajanje titule. Pogodite tko mi se bio smijao? Eh, šteta što se taj put nismo službeno okladili…

***

PREMIER LIGA

Nakon 8 kola nalazimo se na diobi prvog mjesta zajedno s (po kladionicama) favoritima za naslov, Liverpoolom i Cityjem. Sva 3 kluba imaju po 20 bodova kao rezultat 6 pobjeda i 2 remija. Liverpool je ‘kiksao’ samo u međusobnim utakmicama protiv nas, dok smo mi i City kiksali još u gostima protiv West Hama, odnosno Wolverhamptona. Ukratko, Liverpool je ono teže već odradio te ima osjetno lakši raspored u idućih par utakmica.

Sve ukazuje na to da nas čeka još jedna trojna borba za naslov, ista kao i prije 5 sezona. Ako se sjećate, bila je to Mourinhova prva povratnička sezona. Suarez i Sturridge su harali ligom, ali su naslov ispustili, točnije poskliznuli se, na samom kraju. Prvak je na kraju bio Pellegrinijev City, a mi smo se morali zadovoljiti tek trećim mjestom.

Ipak, prerano je 8 kola za objavu ‘trojne borbe’ za naslov. Poglavito zato što sada, za razliku od 2013/14, postoje još par dobrih klubova koji bi mogli konkurirati za naslov. Naime, iako su svi na njih zaboravili, naši londonski rivali se nalaze samo 2 boda iza! Spursi su već godinama pri vrhu, a Arsenal bez Wengera je naredao 6 dominantnih pobjeda nakon što su ih svi otpisali nakon samo 2 kola…

Bez obzira na to, ja vjerujem da će se situacija upravo tako rasplesti – 3 trenutno vodeća kluba su najkvalitetnija i prije ili kasnije će se odvojiti od ostatka. Realizam u meni mi kaže da ćemo, kao i 2013./14., izgubiti tu borbu, ali optimizam govori da smo ušli u ritam osvajanja lige svako dvije godine. Prema tome – Osvajamo!

KUPOVI

Sumnjam da ćemo se ove sezone ozbiljnije koncentrirati na kupove. Nakon prošlogodišnjeg fijaska u ligi kada smo TOP 4 shvaćali kao ‘zdravo za gotovo’, siguran sam da ćemo apsolutno sve snage usmjeriti da se takvo što ne ponovi. Kupovi su bonus, a mi, dok se ne vratimo u Ligu prvaka, nemamo ni osnovu.

Prognoziram igranje s zamjenama i rano ispadanje od prvog konkurentnog protivnika. U oba kupa.

EUROPSKA LIGA

Dok ćemo kupove do neke mjere morati zanemariti, Europsku ligu nećemo. Zašto? Jednostavno, osvojiti je možemo relativno lako, a nagrada za to je – Liga prvaka. Istina, jako nas dobro ide za sada u Premier ligi, ali to ne znači da je TOP 4 siguran. Niti blizu. Dok god tomu bude tako, a obzirom na kompetitivnost u vrhu lige bi to moglo potrajati, u Europskoj ligi ćemo ciljati na titulu.

Vjerujem da ćemo pokazati svima da Chelsea nije klub za ovo natjecanje i da kada god se u njemu slučajno nađemo, kao sada i 2013., da ćemo ga s lakoćom i osvojiti.

  Kategorije:
Vidi Više Članaka

O Autoru Članka

Roko Škrabić

Vječni "pobjednik" svih rasprava koje voli voditi više nego kruha jesti. Za njega je čaša uvijek napola puna, a trava uvijek zelenija u njegovome dvorištu. Student medicine i gorljivi zagovornik klasičnog liberalizma, kojeg uspješno nameće uzduž i poprijeko (oksimoron?!). U slobodno vrijeme se vrlo (ne)uspješno kladi vrlo (ne)preciznim prognozama ishoda sezone, zbog čega neki pošteni ljudi i dalje iščekuju isplatu. Po Splitu se priča kako je prodao dušu vragu, samo kako bi se kao presedan u izvještaje utakmica uvela opcija negativnih ocjena...

Vidi Više Članaka