Rudiger: Pravo pojačanje ili rizik?

Rudiger: Pravo pojačanje ili rizik?
10 srpnja 13:44 2017

Možemo reći da su se stvari u Chelseaju napokon pokrenule. Nakon dugo nagađanja napokon zanimljive vijesti o transferu mladog njemačkog reprezentativca Antonia Rüdigera koji je sada službeno igrač Chelseaja.

Međutim, možemo li biti zadovoljni potpisom mladog defenzivca? Ako ste navijač Chelseaja sigurno se pitate kako će se uklopiti u momčad.

Chelseajeva tročlana obrambena linija je bila sigurno najveći, ako ne i presudni faktor u osvajanju prošlogodišnjeg naslova. Rüdigeru neće biti lako probiti se u prvu momčad.

Ali, pogledajmo statistiku.

Ako usporedimo Chelseajev prošlogodišnji početni obrambeni trojac, Garyja Cahilla, Cesara Azpilicuetu i Davida Luiza s novopridošlim pojačanjem Antoniom Rüdigerom možemo vidjeti sljedeće:

Kao što je gore prikazano, kada su u pitanju uspješna dodavanja, Rüdiger sigurno ne zaostaje. Nijemac je u prosjeku imao 44 dodavanja na odigranih 90 minuta u Seriji A prošle sezone. Samo je Azpilicueta napravio više u Premier ligi za Chelsea.

Što se tiče osvojenih duela, Rudiger je imao više od Luiza i Cahilla, a 88% uspješnih zračnih dvoboja zasigurno je impresivan podatak. Ako se prisjetimo prošle sezone, nekoliko većih pogrešaka iz kojih smo primili pogodak, upravo su bili zračni dvoboji ili ubacivanja iz prekida.

Ipak, ne možemo reći da je sve tako “bajno”. Ako pogledamo zadnji red i broj napravljenih prekršaja, Rüdiger ostavlja dojam “grubijana” u odnosu na ostalu trojicu. Svi smo svjesni koliko se lako dosudi kazneni udarac i ovo je sigurno jedna od stvari na kojoj će mladi Nijemac morati poraditi.

Obrambeni zadaci također predstavljaju zabrinjavajuću sliku. Prema statistici Rüdiger je imao najmanje oduzetih lopti s 1.10 u 90 minuta. Isto tako je zauzeo zadnje mjesto kada su u pitanju obrambena čišćenja s 3.59, što je poprilično malo u odnosu na Luizovih 5.21.

U blokovima i obrambenim pogreškama, iako je opet pri dnu ne zaostaje puno. Samo je Cahill imao veći prosjek pogrešaka od 24-godišnjaka.

Pogled na daljnju statistiku daje još bolji uvid za sve navijače Chelseaja.

Rüdiger je u posljednjoj sezoni imao prosječno najviše žutih kartona, jedan svake tri utakmice, a njegov najbliži suparnik u toj kategoriji, David Luiz prosječno je zaradio žuti karton svaku petu utakmicu.

Sveukupan obrambeni rezultat je posebno zabrinjavajuć jer ako pogledamo Luiza, Cahilla i Azpilicuetu koji su pridonijeli zadovoljavajuće brojke, Rudiger itekako zaostaje u tom segmentu i upravo ovdje pokazuje glavni problem.

S druge strane, jedini je koji nije zabio pogodak prošle sezone.

Je li Chelsea potpisao pravog čovjeka? Statistika mu ne ide u prilog, ali nogomet je nepredvidiv i ne treba trčati pred rudo.

U najboljem slučaju ovo je rizik od strane Contea koji se može i ne mora isplatiti.

Vidi Više Članaka

O Autoru Članka

Marin Markotić

Vidi Više Članaka