ABRAMOVIČ: Nema knjige do Romana

ABRAMOVIČ: Nema knjige do Romana
13 listopada 18:53 2019

Ukoliko ste navijač Chelseaja, vjerojatno vam je najdraži Rus Roman Arkadjevič Abramovič, 52-godišnjak prijeklom iz grada Saratova. Moram priznati da inače ne volim milijardere jer mislim da ne postoji legitiman razlog zašto bi itko zadržao toliku svotu novaca za sebe umjesto uložio u napredak svijeta, ALI… Romana volim iz očitih razloga. Doduše, od svih živućih Rusa, Roman je donirao najveću količinu novca – čak 2,5 milijarde dolara!

Ne znam koliko znate o našem dragom gazdi, ali on je poprilična faca. Pisac Putinove biografije je opisao odnos Putina i Romana kao oca i omiljenog sina. Roman je bio prvi koji je Putina preporučio prethodnom predsjedniku Borisu Jeljcinu kao nasljednika. Također je upravo on provodio intervjue za sve potencijalne kandidate Putinovog predsjedničkog kabineta. Povezanost na zavidnoj razini.

Abramovič je kupio Chelsea na ljeto 2003. godine i otad nam je priuštio mnoštvo divnih sjećanja koja neću sada nabrajati. Čim je preuzeo klub, pod vodstvom Ranierija smo završili drugi u prvenstvu, godine kada je Arsenal imao svoju “Invincibles” generaciju. Makar, mi smo ih te sezone izbacili iz Lige prvaka, bar nešto. Naravno, godinu kasnije smo bili prvaci pod Joseom i srušili hrpu rekorda.

Kao što možete vidjeti na ovom videu gdje Roman pjeva “ANTONIOOO”, poprilično smo sretni što imamo vlasnika koji uistinu voli svoj klub.

Imaju dvije anegdote što se tiče Romanovog izbora između kupovanja Chelseaja i Spursa. Jedna je u vezi Tottenham High Roada. Kada se Roman provezao tom cestom, odbio ga je izgled tog susjedstva. Proglasio ga je gorim od Omska u Sibiru. Druga, koju je ispričao trener Sven-Göran Eriksson:

“Abramovich’s right-hand man rang me. He wants to buy a club in London. Spurs or Chelsea? I said, ‘What does he want to do?’ He said he wants to win. I said, ‘So buy Chelsea. You have to change half the team. Tottenham you have to change the whole team.’”

Uz svo rivalstvo nas i Spursa, ovakve priče su mi najdraže.

Prilikom kupovine Chelseaja je dao jedan intervju BBC-u u kojem je rekao da je htio kupiti nogometni klub jer mu je dosadno te jer je htio novi izazov, a inače je obožavatelj sporta i nogometa.

Jedna od stvari koja me jako impresionirala je Romanov odnos prema rasizmu. Znamo da je u Engleskoj rasizam jedan od postojećih problema, čak i među našim navijačima. Navodno je Roman predvodio ideju da se, umjesto udjeljivanja zabrane posjećivanja utakmica, navijači optuženi za antisemitička navijanja pošalju na edukacijski izlet u Auschwitz. To je mnogo dugoročnije i zrelije rješenje nego same zabrane.

On ima taj način da se mi osjećamo kao da je on jedan od nas. Da je i navijač, a ne samo vlasnik. To potvrđuje mnogo stvari, ne samo onaj video iznad. Jednom prilikom je u Bostonu ušao u kafić i sa lokalnim navijačima odgledao cijelu utakmicu. Na utakmicama se vidno veseli, živcira i angažira poput svih nas na tribinama ili pred televizorima. Također zna posjetiti Cobham i odgledati trening, poslikati se s mladim igračima te je čak i bio sa ženskom ekipom prije jednog njihovog meča u Izraelu.

Što se tiče vlasnika kluba, mislim da mi možemo biti mirni. Očito smo u dobrim rukama te zato ni u najvećim krizama ne osjetim paniku u vezi naše budućnosti jer znam da ovaj čovjek stoji iza nas.Hej, čitatelju! Ovaj tekst, kao i svi ostali na portalu chelseacroatia.com, autorsko su djelo volonterskog uredničkog tima članova službeno priznate Udruge navijača Chelsea FC Hrvatska.

Sami financiramo hosting web stranice, kao i sve ostale troškove osnovnog funkcioniranja udruge – podrži naš rad učlanjenjem u udrugu simboličnom sezonskom članarinom kojom, uz postajanje dijelom najveće zajednice Chelseajevih navijača u regiji, dobivaš i ekskluzivni članski paket uz sva ostala prava i pogodnosti!

KAKO SE UČLANITI?

Odlasci na utakmice, razna događanja, nagradne igre i mogućnost aktivnog sudjelovanja su udaljeni samo par klikova mišem – vidimo se!

  Kategorije:
Vidi Više Članaka

O Autoru Članka

Leon Kondres

Rođen i odrastao u Zagrebu, znači Hercegovac je. Navija za Chelsea od finala u Moskvi 2008. ili otkad ih je koristio na Fifi, ne zna ni on sam. Isto se bavi stand-up komedijom pa voli kad mu ljudi dođu na nastupe pljeskati iz sažaljenja.

Vidi Više Članaka