Nova U-23 momčad čeka svoju sezonu

Nova U-23 momčad čeka svoju sezonu
12 kolovoza 12:53 2018

Joe Edwards će i ove sezone voditi U-23 momčad Chelseaja, koja u današnje vrijeme sliči na rezervnu momčad. Nova sezona donosi i nove promjene kod igrača, budući da je velik broj njih otišao tražiti druge izazove.

Gledajući na trend razvijanja juniorskih natjecanja posljednjih par sezona, Neke izmjene su napravljene i ove godine. Slučajevi da uspješan klub koristi svoje mlađe igrače su jako rijetki danas, jer se većina oslanja na dubinu momčadi sastavljenu od kupnji igrača. Veći intenziteti natjecanja mladih igrača su pojačani da bi im se povećale šanse da naprave onaj korak u seniorski nogomet u svom matičnom klubu.

Kod Chelseaja, to bi mogao ostvariti Callum Hudson-Odoi koji je ostvario par nastupa za prvu momčad tijekom predsezone. Hudson-Odoi je svoj debi ostvario pod Conteom u siječnju, a prošlu sezonu je bio ključan dio akademske momčadi gdje je zabio 21 gol. I dalje može nastupati za U-23 momčad, pa će se Edwards na njega oslanjati kad ne bude potreban Sarriju. Osam od deset igrača koji su imali najviše nastupa za U-23 momčad prošle sezone neće nastupati. Isaac Christie-Davies i Harvey St. Clair su otišli iz kluba, kao i Ruben Sammut, Reece James, Trevoh Chalobah, Jacob Maddox i Dujon Sterling, koji su posuđeni. Ostali su Josh Grant i Luke McCormick, koji će biti u centru pozornosti ako ne otiđu do kraja roka.

S tolikim brojem mjesta koje treba popuniti kandidata ima dovoljno. Šestorica igrača su ostvarila potpuni prijelaz u U-23 momčad, a prošle sezone su osvojili skoro svako natjecanje u kojem su igrali.

M. Bulka

Prošle sezone su vratarske dužnosti dijelili Jamie Cumming i Marcin Bulka, a slično se i očekuje i ove godine. Bulka je nastupio i za seniore u par utakmica, nakon što je Sarri bio impresioniram golmanom na jednom treningu. Brad Collins i Jared Thompson će vjerojatno i ove sezone na posudbu, dok će mjesto rezerve imati Karlo Žiger koji se nalazi u U-18 momčadi.

Ed Brand se pridružio trenerskom štabu Edwardsu kao njegov zamjenik, a većinu ljeta su u utakmicama koristili 3-5-2 formaciju. U obrambenom trojcu ćemo najviše gledati ranije spomenutog Granta, kao i Josepha Colleyja i Richarda Narteyja. Ispred njih je sezona dokazivanja, a što prije uhvate pozornost nekog kluba za igranje u seniorima, to bolje za njih. Marc Guehi će ovdje uskakati kad bude bilo potrebno. Marcel Lavinier i Jack Wakely su proveli predsezonu s U-23 momčadi, ali će službene utakmice više igrati s U-18. U obrani može igrati i Ethan Ampadu, ali i on je kao i Hudson-Odoi, u nekoj sivoj zoni.

Renedi Masampu će ostati u Chelseaju, nakon što je doveden prošle sezone da bude zamjena kod više pozicija u obrani. Bivši igrač iz Met Policea je impresionirao drugu polovicu prošle sezone te je odlučeno da produži boravak. Osim stopera, Masampu može igrati na obje bekovske pozicije. Tu će se za mjesto morati boriti s Juanom Castillom, za kojeg je šteta da nije poslan u neku težu ligu. Mjesto na desnom beku dobro drži Tariq Lamptey, koji će se mijenjati s Charliejem Wakefieldom, kada bude bilo potrebno da tamo igra malo fizički jači igrač. Ispred Wakefielda će biti težak početak sezone. Zbog ozljede je propustio veći dio prošle sezone, a sada ima priliku da napornim radom vrati bar nešto izgubljenog napretka.

L. McCormick

Luke McCormick je vjerojatno biti zadužen za obvezu kapetana, a vezu će dijeliti s Conorom Gallagherom, Georgeom McEachranom i Tariqom Uwakweom. Svi navedeni igrači imaju svoju specifičnu igru, pa će Edwards lako moći birati vezni red s obzirom na protivnika. McCormick je u ovom aspektu prilično kompletan veznjak te bez problema može igrati s bilo kojim od ostalih veznjaka. Billy Gilmour je bio jedan od najboljih igrača U-18 momčadi prošle sezone te će on biti prvi kandidat za punjenje rupa u vezi.

Gledajući na to da će Hudson-Odoi imati obveza s prvom momčadi, Charlie Brown, Daishawn Redan i Martell Taylor-Crossdale će biti njegovi nasljednici u U-23 momčadi. Sva trojica su lani zabila više od 20 golova te odlično igraju zajedno na terenu. Redan pogotovo ima šanse impresionirati ove sezone i ranije napraviti korak u seniorski nogomet. Brown će biti opasan kod prilika iz drugog plana, dok će Taylor-Crossdale izgladiti svoje nogometne vještine.

Voditelj Akademije, Neil Bath, je na kraju prošle sezone izjavio kako su se često koristili mladi igrači u utakmicama U-23 momčadi, sa strategijom da se igrači čim prije dovedu pred nove izazove. Ove sezone ćemo gledati nastavak ovakve filozofije, posebice u Checkatradeu, gdje je već ostvarena pobjeda kod Swindona. Što se grupne faze tiče, Chelsea čekaju još susreti s Newportom i Plymouthom.

  Članak označen sa:
  Kategorije:
Vidi Više Članaka

O Autoru Članka

Mladen Flego

Rođen 1991. u Rijeci, nekom slučajnošću istog dana kada je Udruženje navijača Chelsea Hrvatska upisano u registar udruga Hrvatske 22 godine kasnije. Trenutno student elektrotehnike na Tehničkom fakultetu u Rijeci, svoju avanturu s Chelseajem je započeo "davne" 2001. Početna simpatija koja je prerasla u veliku ljubav kako su godine prolazile, a iz dana u dan nastavlja s rastom. Igrom sudbine, Flego postaje urednik na ovom portalu, nastavljajući sad malo bolju pisačku karijeru koju su dosad bilježile dvije započete, ali nikad dovršene knjige te tri bloga/foruma ugašena zbog autorove sve više prisutne lijenosti.

Vidi Više Članaka