Chelsea FC 3-2 Arsenal FC (Ocjene igrača)

Chelsea FC 3-2 Arsenal FC (Ocjene igrača)
19 kolovoza 20:23 2018

Chelsea je u nevjerojatnoj utakmici pobjedio Arsenal, utakmici u kojoj smo gledali nikad viđen ofenzivni nogomet od strane našeg kluba, a istovremeno i možda i najgori defenzivni raspad sistema. Nakon briljantnog početka i laganih 2-0 u prvih 20 minuta, do kraja poluvremena Arsenal je zabio dva gola, promašio dvije prazne branke te još nebrojeno ‘mrtvih’ šansi. Koliko se često dogodi da nakon što vodiš 2-0, na poluvremenu budeš sretan što je rezultat 2-2?

Nesrazmjer kvalitete u napadu u odnosu na obranu vidi se i u ocjenama igrača:

Na vrhu su dvije zamjene, KovačićHazard. Zaista, njihovim ulaskom u igru u 60. minuti Chelsea je preuzeo potpunu kontrolu nad utakmicom i bilo je samo pitanje vremena kada će pasti gol. Hazard je samo u pola sata došao do za sada rekordne, fantastične ocjene od 2.59. Svaki puta kada je primio loptu stvorila se nekakva opasnost, rutinski je prolazio igrače i pri jednom takvom prodoru i asistirao za pobjedu. Klasa iznad.

Veseli vidjeti koliko su zapravo dobro funkcionirali njih dvoje zajedno, a nadasve fascinira koliko zapravo slično izgledaju. Puno navijača se ‘požalilo’ kako nekoliko puta nisu znali je li loptu ima Hazard ili Kovačić – isti dribling, isti trk s loptom, broj 17 na leđima Kovačića (stari Hazardov)… Nevjerojatno.

Mateo je u prvih par dodira s loptom pokazao koliko paše Sarrijevom sistemu. Ne gubi loptu, brzo je i točno distribuira, inteligentno odlučuje… Točno ono što našem novom treneru treba u sredini terena. Zanimljiv podatak: U samo pola sata imao je čak 43 točna dodavanja, uz učinak od 100%!

Prvi iza njih je Ivanović 2.0 Marcos Alonso s ocjenom 1.88, najboljom među starterima. Zaslužio je to golom za pobjedu, izvrsnom asistencijom za prvi gol i općenito fantastičnom igrom prema naprijed… I to sve unatoč poprilično lošoj igri u obrani.

Zato je ostatak obrane dobio ‘svoje’. Golman i dva stopera troje su najlošije ocijenjenih igrača – Jedini se nalaze ispod 0.5, a mišljenja sam da Luiz i Rudiger mogu biti sretni što nisu u minusu… Kepa ima realnu ocjenu, nije bio loš, ali je mogao i bolje reagirati kod prvog gola.

Od ostatka obrambene četvorke Azpilicueta je (vjerojatno zbog asistencije) dobro ‘prošao’ s 1.13, a još bolje su prošli Jorginho i Kante, oboje iznad 1.5… Kako i zašto, ne znam. Svi Arsenalovi udarci u onih 20 minuta pakla došli su nakon povratnih lopti s boka koje su njih dvoje (pogotovo Jorginho) trebali čistiti. Krivicu za ono sve snose jednako, ako ne i više nego stoperi.

Što se tiče ostalih, strijelac Pedro dobio je odličnu ocjenu. Ross Barkley je već tradicionalno u solidnom rasponu od 0.7-0.9, a tek nešto lošiji bili su Willian, koji nas je iznervirao neodgovornom igrom u obrani, i Giroud, koji se napromašivao nakon ulaska u igru.

Alvaro Morata prvi puta ove sezone prešao je granicu 1.0… Zapravo, ovo mu je prva uopće pozitivna ocjena. Još jednom ostaje dojam da ga se malo subjektivno (p)o(d)cjenjuje – bio je odličan u prvom poluvremenu, zabio izvrstan gol, napokon igrao sa samopouzdanjem te je sveukupno sigurno bio bolji od nekih iznad njega (npr. Jorginho).

Kako god, još jedna pobjeda je iza nas, imamo 6 od 6 mogućih bodova te idući vikend idemo u Newcastle. Dobrojesve.

  Kategorije:
Vidi Više Članaka

O Autoru Članka

Roko Škrabić

Vječni "pobjednik" svih rasprava koje voli voditi više nego kruha jesti. Za njega je čaša uvijek napola puna, a trava uvijek zelenija u njegovome dvorištu. Student medicine i gorljivi zagovornik klasičnog liberalizma, kojeg uspješno nameće uzduž i poprijeko (oksimoron?!). U slobodno vrijeme se vrlo (ne)uspješno kladi vrlo (ne)preciznim prognozama ishoda sezone, zbog čega neki pošteni ljudi i dalje iščekuju isplatu. Po Splitu se priča kako je prodao dušu vragu, samo kako bi se kao presedan u izvještaje utakmica uvela opcija negativnih ocjena...

Vidi Više Članaka