Conte: “Ne želim preko medija tražiti podršku”

Conte: “Ne želim preko medija tražiti podršku”
05 veljače 11:32 2018

Antonio Conte ne traži “javnu podršku”, a i nije da se takve mogu tražiti kada je u pitanju budućnost jednog trenera.

Slično je bilo i s Mourinhom u listopadu 2015. koji je posljednji i dobio otkaz u Chelseaju. Unatoč svemu ionako je bio otpušten dva mjeseca kasnije što i u ovom slučaju nije daleko od famoznih 48 dana tijekom kojih treneri proživljavalju ponekad i teške trenutke oko podrške i povjerenja kako kluba tako i navijača.

Conteov posao trenutno nije upitan, iako bi današnji poraz od Watforda mogao podići pritisak na veću razinu. Budućnost trenera je svejedno u pitanju (zasad nas bar tako navode mediji) i očekuje se da će potrajati do ljeta bilo to po njegovoj volji ili volji kluba.

Razni izvori predočuju razne scenarije, ali Conteovi dani su navodno “već točno odbrojani” (do kraja sezone) oko čega se očito svi slažu.

Osim Contea, naravno. On tvrdi da ne ide nigdje i da ima želju ispoštivati ugovor i raditi do njegovog isteka i u tom smislu bi mu bilo bitno dobiti podršku kako od kluba tako i od javnosti. Kako je i sam priznao, svjestan je da to Chelsea nikada ne bi napravio niti je napravio do sada.

Govorimo hipotetski naravno jer ova pitanja ne dolaze iz nekakvih izvora ili konferencija koje su održane pa možemo sa sigurnošću tvrditi da je tako.

“Moram biti iskren. Kada se pojave ovakve vrste glasina ili spekulacija nakon prvog poraza od Burnleya na početku sezone, možda bi i htio da klub pripremi nekakvu izjavu podrške i vjere u mene i posao koji radim.”

“Ali istovremeno svjestan sam da se to u prošlosti nije dogodilo i zašto bi onda i ja očekivao drukčije? S druge strane, htio bi nekakvu vrstu podrške kada se pojave ovakve glasine. To je veliki izazov za klub što se može zaključiti iz prošlosti, ali isto tako je još veći izazov promijeniti pristup prema trenerima. Bilo bi mi jako drago imati barem jednu osobu koja bi to napravila.”

Ta jedna osoba je svakako Roman Abramovič koji nikad ne daje javne izjave niti se pojavljuje previše u javnosti ili Marina Granovskaia kod koje također nema “ovakvih neobičnih poteza”. Bez obzira na sve, nijedna službena izjava ne može ugasiti glasine i ta priča je jasna od trenutka potpisivanja ugovora prošlog ljeta.

“Na početku sezone smo odlučili donijeti odluku (o porastu plaća, ne produljenju ugovora), jer mislim da na taj način možemo održati pravu atmosferu i pokušati dati sve od sebe. Ja s jedne strane i klub s druge.”

Možda bi produljenje ugovora izgledalo dobro u javnosti, ali ne treba žuriti s tim. Smisao dvogodišnjeg ugovora je zapravo stvoriti fleksibilnu i visoko motivirajuću situaciju za obje strane.

“Ponavljam, 18 mjeseci nije malo vremena. Nikako nije malo vremena. To je dosta vremena da stvorimo nekakve temelje i krenemo dalje. Ne želim biti oportunist i ne želim koristiti ovo, jednostavno nije vrijeme za mene da se tako ponašam.”

“Imamo vremena donijeti najbolju odluku. Dajemo sve od sebe, ja, moji pomoćnici i igrači, sve za klub. Dajemo maksimum za ovaj klub. Ako klub može ovo shvatiti i bude htio produžiti ugovora onda možemo pričati. Zašto ne?”

“Ali ponavljam, ne želim preko medija tražiti nekakve alibije ili pokušati utjecati na odluku kluba oko toga. Moj ugovor istječe 2019. godine. Moja želja i volja su nastaviti raditi za ovaj klub.”

“Ako nas usporedite s drugim klubovima vidjet će te da imamo manje ozljeda. Jedini problem ove sezone je što puno igramo, a malo odmaramo. Širina momčadi nije dovoljna kako bi se stigli odmoriti.”

“Nemoguće održati ovaj intezitet ako ne mijenjate planove i strategiju. Mi smo ove sezone pomladili momčad. Ampadu ima 17 godina, Christensen samo 21, Bakayoko 23 i Zappacosta 25. Imamo puno mladih igrača i pokušavamo ih razviti na pravi način.”

U svakom slučaju ideja je sada izašla van i dio je medijskih prepirki. Borba s vjetrenjačama koju je teško i gotovo ne moguće voditi.

Jedino oružje su pobjede (jedna, dvije, tri ili više). Ponekad i to nije dovoljno, ali je to najbolje oružje koje je na raspolaganju. Nogomet je orijentiran na rezultat pogotovo kada jednom treneru “ovisi glava” o tome. Nikako javne izjave niti konferencije.

Rezultat je ono što trebamo večeras!

 

Vidi Više Članaka

O Autoru Članka

Marin Markotić

Vidi Više Članaka