Akademija: Spremni za novu sezonu

Akademija: Spremni za novu sezonu
29 srpnja 18:49 2017

Nova sezona za juniorske momčadi Chelseaja počinje za dva tjedna, a nakon što su prošle sezone osvojili ligu na U-18 razini kabinet s trofejima je popunjen sa svim mogućim odličjima iz akademskog nogometa. Ove sezone se na scenu vraća i Liga prvaka mladih, gdje U-19 momčad nije igrala prošle sezone, iako je bila branitelj naslova.

Voditelj Akademije Neil Bath već 13 godina ima tu funkciju te su tijekom njegovog mandata ostvareni i najveći uspjesi u povijesti kluba, bilo na momčadskoj ili individualnoj razini. bath smatra ključnim učenje igrača od najmlađe dobi da se igra pobjedničkim mentalitetom, a ova sezona, kao i svaka prije nje, bit će puna visokih očekivanja od svih momčadi.

“Tijekom cijele godine sva godišta Akademije igraju u turnirima izvan engleske te imaju turneje slične onima koje imaju seniori,” izjavio je Bath. “To stvara momentum kod momčadi koja je svaki vikend spremna izaći na teren i pobijediti. Imamo točne principe igranja tako da se igrači razvijaju tehnički, fizički i taktički. Igranje na pobjedu je velik dio razvoja igrača, a to im pomaže i u mentalnoj pripremi za seniorske nastupe.”

“Dugogodišnji rad od malih nogu se najbolje vidi u uspjesima najstarijih juniorskih momčadi, a velik dio naših igrača pruža odlične nastupe za svoje domovine. Juniorske lige te natjecanja mladih reprezentacija su velik dio strategije da se prijelaz između juniorskog i seniorskog nogometa olakša. To se odlično može vidjeti na primjeru Tammyja Abrahama, ili Andreasa Christensena.”

Christensen u utakmici Danske i Islanda

Mlade engleske reprezentacije su privlačile mnogo pažnje prošle sezone, posebice u U-23 Svjetskom prvenstvu u Južnoj Koreji te u Toulon turniru. U-17 momčad je stigla do finala Europskog prvenstva, dok je u istom natjecanju U-21 stigla do polufinala. Chelsea je i ove godine dao najviše igrača od svih ostalih akademija.

“To je još jedan odličan trenutak ove sezone za nas. Na U-17 razini smo imali četiri igrača koji su bila u početnoj postavi svake utakmica, zaista je bila šteta što je Engleska u finalu primila gol te na kraju bila poražena preko penala. Imali smo pet igrača koji su drugu godinu zaredom podigli trofej u Toulonu te tri igrača koja su sada svjetski prvaci.”

U Engleskoj je najtrofejnija bila U-18 momčad sa stopostotnim učinkom. Nakon što su obranili regionalan naslov te naslov u FA kupu, po prvi puta su nakon dugo vremena podigli i pehar U-18 Premier lige.

“Trostruka kruna na toj razini je vrhunac sezone. To se u ovom klubu još nije dogodilo, a posebne čestitke Jodyju Morrisu, Edu Brandu te ostatku trenerskog osoblja koje svake sezone dignu ljestvicu sa svojim igračima. Naravno, ne treba ni spominjati kako najveće pohvale idu igračima, od kojih su neki u klubu od svoje osme ili devete godine.”

Bath je od početka svog vodstva u Akademiji posebnu pažnju postavljao inovaciji i evoluciji jer su to prema njemu najvažniji aspekti da Akademija ide dobrim putem. Ove sezone ćemo ponovno gledati Joea Edwardsa i Andyja Myersa koji će voditi najstariju akademsku momčad. Morris i Brand će nastaviti biti dvije glavne osobe trenerskog štaba U-18 momčadi.

Paralelno s promjenama u ljudskom sektoru, došlo je i do proširenja u vidu objekata. Od ove sezone Chelsea na raspolaganju ima dvoranu gdje će mladi igrači moći održavati treninge neovisno o vremenskim uvjetima, a mlađi igrači će imati na raspolaganju i par učitelja u slučaju da im treba pomoć s njihovim obrazovanjem, što Bath također vidi kao veliki dio juniorskog života. U sklopu dvorane je nogometni teren koji je velik koliko i dvije trećine Stamford Bridgea, a u sklopu njega su i tribine koje mogu podnijeti 200 gledatelja. Još jedan dodatak je specijalizirana teretana koja ima sve što je potrebno nogometašu u razvoju.

Taylor-Crossdale je ove sezone imao najviše golova

“Uvijek je važno pokušati biti ispred konkurencije, a posebice u Londonu gdje uz nas ima još puno ostalih klubova. Primjenjujemo pristup koji će brigu o igraču te njegovo obrazovanje postaviti u ravnotežu s njegovim nogometnim razvojem. Iako se ne govori puno o tom pristupu, on je za nas jako važan jer će pomoći u daljnjem životu igrača.”

“Nastavit ćemo biti u što više mogućih natjecanja, iako možda nećemo imati uspjeha koliko i proteklih sezona jer se najviše želimo usredotočiti da mladi igrači dobiju priliku u seniorskom nogometu što je prije moguće. Realno gledajući, mladi igrač koji želi igrati u Chelseaju bi trebao imati oko 200 seniorskih utakmica u svojoj karijeri, što je otprilike tri sezone. To znači ako se igrača pošalje na posudbu s najkasnije 19 godina, sa svoje 22 bi trebao biti spreman za konkurirati Chelseajevom sastavu.”

“No, prihvaćamo činjenicu da to možda nije dovoljno. Premier liga je jedna od najvećih na svijetu pa samim time jedna od najkonkurentnijih. Jako je teško igraču napraviti taj skok iz juniora u seniora bez nekih prepreka, ali zato pažljivo radimo na tome da se preko akademskih i posudbenih programa taj skok olakša što je više moguće.”

Vidi Više Članaka

O Autoru Članka

Mladen Flego

Rođen 1991. u Rijeci, nekom slučajnošću istog dana kada je Udruženje navijača Chelsea Hrvatska upisano u registar udruga Hrvatske 22 godine kasnije. Trenutno student elektrotehnike na Tehničkom fakultetu u Rijeci, svoju avanturu s Chelseajem je započeo "davne" 2001. Početna simpatija koja je prerasla u veliku ljubav kako su godine prolazile, a iz dana u dan nastavlja s rastom. Igrom sudbine, Flego postaje urednik na ovom portalu, nastavljajući sad malo bolju pisačku karijeru koju su dosad bilježile dvije započete, ali nikad dovršene knjige te tri bloga/foruma ugašena zbog autorove sve više prisutne lijenosti.

Vidi Više Članaka