U-18 momčad: Analiza sezone

U-18 momčad: Analiza sezone
28 svibnja 16:09 2017

Chelseajeva Akademija se trudi proizvesti najbolje igrače, a zadnjih par sezona im to odlično ide sudeći po rezultatima. I ova godina je bila rekordna kod U-18 momčadi, koju je po prvi put vodio Jody Morris. Već dobro upoznat s igračima kada je radio kao pomoćni trener, Morris se nije previše trebao predstavljati. Od prvog dana se znalo kako će se igrati i sve je bilo organizirano u pogledu prema prvoj momčadi. To je najviše bilo vidljivo kod formacije, otkad je Conte počeo svoj napad u 3-4-3 postavi, nakon par tjedana isto se počelo primjenjivati kod juniora.

Ono što je Morrisu predstavljalo probleme je povremena usporenost svoje momčadi. Želio je da momčad bude eksplozivnija, s više motivacije. U veljači su protiv Brightona slavili 13:0, a Morris je nakon utakmice izjavio kako je sve u momčadi posloženo, ali da se uvijek može bolje. Svaka utakmica je imala istu važnost. Od ligaškog nastupa na Cobhamu, do kupskih susreta na Stamford Bridgeu. Morris je uvijek smatra da mogu bolje, jer imaju tu sposobnost.

Momčad je bila veoma adaptabilna, što je bilo važno na početku sezone kada je Morris, kao i Conte izmjenjivao tri formacije. Kada se momčad stabilizirala u formaciju koju su koristili i seniori, Chelsea je skupio 26 utakmica bez poraza, slavili su 12 utakmica u nizu, a gol nisu primili u čak sedam utakmica u nizu. Dotad su već stigli do trećeg uzastopnog regionalnog naslova lige. U isto vrijeme su s lakoćom odstranili svakog protivnika u dotadašnjem FA kupu.

Treću sezonu u nizu protivnik u finalu FA kupa je bio Manchester City. Klub sa sjevera engleske ima prestižnu akademiju te je po mnogima Chelsea jedini konkurent u tome. Ove godine su objektivno gledajući imali najbolje šanse da napokon podignu pehar, ali nakon remija u Manchesteru, Chelsea je na Bridgeu slavio s nevjerojatnih 5:1. Ni Tottenham nije dobro prošao u polufinalu od Chelseaja, a oni su poraženi ukupnim rezultatom od 9:2.

Fizički razvoj juniora je jedna od važnijih tema prošloga stoljeća. Veliki broj akademija se ugledao na Barcelonu i ostale španjolske akademije te su svi počeli davati više pažnje tehnici, a ne toliko fizičkoj snazi. No, prevelik udio tehnike je stvorio problem u manjku snage. Neil Bath, voditelj Akademije u Chelseaju je izjavio kako je ravnoteža veoma važna kod mladih igrača. Uvjet ostanka u Chelseaju je da se igrač razvija u oba aspekta, inače nije u mogućnosti biti potpuni igrač. Adam Gemili je sedam godina bi dio Chelseajeve akademije. Bivši bek je bio odličan u fizičkom pogledu, ali njegova kvaliteta igranja nogometa nije bila dostatna te se prebacio u atletiku. Danas je dio olimpijske momčadi Velike Britanije.

Znanost u razvoju nogometaša u mladim godinama nije konstantna, uvijek se moraju pratiti trendovi liga. Cilj stvaranja igrača poput Inieste bi bilo odlično u Španjolskoj, ali ne previše u Engleskoj gdje je drukčija igra. Poznato je kako je engleska liga veoma fizička, a akademije imaju dužnost pripremati igrača koji će biti spreman na to, ako uopće žele da se probije u seniore.

Ovo je bila povijesna sezona za ovu akademsku momčad. Davali su golove bez nekih problema, dobro su branili svoju mrežu i što je najvažnije radili su više od svojih protivnika. Nagrađeni su svojom prvom trostrukom krunom, ali svi se slažu kako se neće stati. Bilo kako bilo, ako se ovako nastavi Chelsea za par sezona neće imati problema sa širinom seniorske momčadi.

  Članak označen sa:
  Kategorije:
Vidi Više Članaka

O Autoru Članka

Filip Grljević

Vidi Više Članaka