U-23 momčad: Analiza sezone

U-23 momčad: Analiza sezone
23 svibnja 23:48 2017

Iza nas je još jedna akademska sezona. I dok je U-18 momčad imala još jednu vrhunsku godinu, stvari na U-23 razini su izgledale prilično drukčije nego one kod mlađih, ali i starijih igrača. Uzroci za to su osim već poznatog izazova kako je ovo prekretnica u karijeri nogometaša, U-23 je ove sezone bila drukčije organizirana – u Premier ligi 2.

Tamo se nalazio veći broj klubova, a od ove godine na terenu mogu biti i stariji igrači. Prijelaz kod mlađih godišnjih skupina je linearniji i lakši nego onaj iz U-18 u U-23. Utakmice na trening stadionima više nisu toliko česte, već se nastupa i na većim stadionima, koji su većinom prazni. K tome nadodajte puno veće i teže izazove na klupskoj i individualnoj razini pa se može lako vidjeti kako se mladi igrači muče na zadnjoj stepenici svoje juniorske karijere. Ove godine su igrane utakmice i protiv seniorskih momčadi poput Swindona i Exetera u EFL kupu.

Ovo je bila treća, a kako se na kraju sezone i doznalo, posljednja godina mandata Adriana Viveasha na mjestu trenera momčadi. Iako je ove sezone na raspolaganju imao širi spektar igrača, Viveash je po nalogu kluba koristio što mlađe igrače gdje je to bilo moguće. Na otvaranju sezone u početnoj postavi je imao jednog igrača sa 16, a čak pet koji su imali 17 godina. Iako rezultatski nisu postigli gromoglasne visine, Viveash smatra kako je cilj sezone odrađen te kako se više vodilo na bolje pripremanje juniora za seniorske karijere.

Iako je mislio kako njegovi igrači još nisu spremni na izazove koje pruža EFL kup, Viveash je debitantski nastup u natjecanju ocijenio pozitivno. Igrači su se trebali naviknuti na novu ligu, ali i novi kup. No, bez obzira na teške periode u sezoni, Chelsea drži rekord u nizu bez poraza gledajući na sva natjecanja, a to iznosi sedam utakmica. Osim toga, u EFL utakmici protiv Oxforda su u penalima postigli rezultat od 13:12.

Najpoznatija imena u prvom djelu sezone su bili Kurt Zouma i Marco van Ginkel, koji su imali pravo nastupa. Proljetni dio je imao više mlađih lica nakon što je većina iskusnijih promovirana da trenira s prvom momčadi ili je išla na posudbu. Rezultati mlađe selekcije su često bili izmiješani, ali zadivljujuće je kako su se igrači navikli na puno veći intenzitet igre.

Ike Ugbo je za ovu momčad zabio 13 golova, a gledajući na sva natjecanja – 25. Time je zabio više nego Tammy Abraham u njegovo vrijeme. Najbolji period je imao od siječnja do kraja sezone. Ugbo je još jednom dokazao koliki trud se ulaže da Akademije bude korisna rezerva prvoj momčadi, a ne samo usputna stanica za odlične juniore koji nisu još na razini Premier lige. No, ne misle svi tako.

Direktor Akademije u Manchester Unitedu, Nicky Butt je izjavio kako je Premier liga 2 apsolutno sr*** u cilju pokupljanja. Pep Guardiola i Jurgen Klopp su također imali svoje komentare u vezi tog natjecanja. Viveashov stav je bio diplomatski. Izjavio je kako je liga dobra ideja koju treba još doraditi, poput broja utakmica i izgledu završnice sezone.

Chelsea, a to su počeli raditi i drugi klubovi, koriste mlade momčadi u natjecanjima za starije kategorije da brže pripreme juniore za nove izazove, što je izazvalo javno neslaganje od strane Manchester Cityja. Chelsea se bori da stvori što jaču B momčad jer je u današnje vrijeme lakše potrošiti par milijuna eura više nego dodatno pripremiti nekog juniora da može uskočiti kada je to potrebno.

Na kraju sezone smo doznali da iz Chelseaja odlazi Adi Viveash nakon devet godina služenja. Iza sebe ostavlja odličan period. Kroz cijelo zaposlenje Viveash je radio više stvari odjednom da se čim prije podigne status Akademije. Odličan učitelj, što bi ga trebalo pratiti na svim budućim putevima života, a koji se još ne znaju javno.

Na njegovo mjesto dolazi Joe Edwards, trener koji je vodio svako godište. Sljedeće sezone bi trebao ponovno surađivati s velikim brojem poznatih lica, jer će imati na raspolaganju momčad s kojom je osvojio dva Fa kupa. Edwards će se vjerojatno radovati, kao i mnogi navijači, povratku u Ligu prvaka mladih. Ovo će biti prvo takvo natjecanje za novog trenera U-23 momčadi, a s iskusnijim igračima pod svojim vodstvo, očekivat će nas još jedna uzbudljiva sezona.

Vidi Više Članaka

O Autoru Članka

Dominik Perković

Neslužbeni mozak Udruge, pravi antipod tezi da su Chelseajevi navijači ordinarni imbecili. Obožava Chelsea, a ni Vuco mu nije mrzak. Dok drugi gledaju utakmicu i razbijaju krigle piva o glavu, on vrijedno na Facebooku prenosi događanja s terena vjernom plavom puku. Ljepši spol tvrdi da je on jedan od glavnih razloga zašto im na okupljanjima pogled s televizora bježi negdje drugdje. Na histerični smijeh ostatka redakcije...

Vidi Više Članaka