Osvajanje Carabao Cupa može biti loša stvar za Chelsea?

Osvajanje Carabao Cupa može biti loša stvar za Chelsea?
22 veljače 22:37 2024

Prenosimo veliki članak The Athletica u kojem su detaljno komentirane aktualne glasine da bi osvajanje Carabao kupa, odnosno posljedična kvalifikacija u Konferencijsku ligu, bila financijski pogubna za Chelsea.

Nedjelja će biti veliki dan za Todda Boehlyja i Clearlake Capital. Njihov Chelsea će se boriti za svoj prvi trofej nakon kraja ere Romana Abramoviča.

Pronalaženje načina da pobjedi Liverpool i podigne Carabao kup bila bi značajna prekretnica za ono što je bila bolna i ponekad kaotična obnova na Stamford Bridgeu, te prvi opipljivi povrat više od 1 milijarde funti potrošenih na akvizicije igrača. To bi također vratilo europski nogomet na Stamford Bridge sljedeće sezone u obliku sudjelovanja u play off rundi Europa konferencijske lige – ali nije jasno je li Chelsea financijski u poziciji da uživa tu nagradu.

Trenutno se klub mora pridržavati samo pravila o dobiti i održivosti Premier lige (PSR), koja omogućuju gubitke do 105 milijuna funti tijekom trogodišnjeg razdoblja. To su učinili, iako tijesno, za razdoblje praćenja koje završava 30. lipnja 2023. i ustraju u tome da namjeravaju ostati na pravoj strani pravila za razdoblje 2023.-24. Mnogi izvan Chelseaja, uključujući uglednog nogometnog financijskog analitičara Swiss Ramblea, uvjereni su da će značajna prodaja igrača biti potrebna prije 30. lipnja kako bi se ispunio taj cilj. Povratak UEFA-inom natjecanju sljedeće sezone samo će povećati veličinu izazova, jer podvrgava račune kluba značajnim novim pritiscima.

Svi sudionici Lige prvaka, Europa lige ili Konferencijske lige Europa moraju se pridržavati UEFA-inih propisa o licenciranju klubova i financijskoj održivosti (FSR), pravila koja su zamijenila financijski fair-play (FFP) u ljeto 2022. Oni su znatno restriktivniji od zahtjeva PSR-a Premier lige. Klubovima je dopušteno izgubiti do 80 milijuna eura (68.5 milijuna funti; 86 milijuna dolara) za razdoblje praćenja 2024.-25., koje će obuhvaćati sezone 2022./23. i 2023./24., pod uvjetom da se smatra da su dobrog zdravlja i da ne podliježu postojećim sankcijama UEFA-e. To znači da će, osvojimo li Carabao kup, i 68,5 milijuna funti u prethodne dvije godine, a ne samo 105 milijuna funti u prethodne tri godine, postati ključni prag gubitka koji klub mora ispoštovati – a sjetimo se da smo u zadnje 2 sezone itekako značajno trošili.

To je značajan financijski pritisak samo radi sudjelovanja u natjecanju koje je West Hamu donijelo ‘pišljivih’ 16 milijuna funti kao pobjednici prošle sezone. Za kontekst, Chelsea je dobio oko 82 milijuna funti samo za plasman u osminu finala Lige prvaka 2022./23. Je li Konferencijska liga vrijedna toga?

Prije 4 godine, AC Milan, nakon što je utvrđeno da je prekršio FFP u tri odvojene sezone, postigao je dogovor s UEFA-om da odsluži jednogodišnju zabranu nastupa u europskim natjecanjima, umjesto standardnog dvogodišnjeg isključenja. Prosjedili su jednu godinu europskog nogometa, ali su se vratili u natjecanje već sljedeće sezone. Bi li se možda to nama više isplatilo nego odraditi sezonu u energetski i financijski zahtjevnoj, a ne i prestižnoj Konferencijskoj ligi?

U svojoj najnovijoj analizi Chelseajevih financija u kolovozu 2023., Swiss Ramble projicirao je da je klub na putu da zabilježi gubitak od 201 milijun funti za trogodišnje razdoblje praćenja Premier lige koje završava s 2023-24, odnosno znatno iznad dopuštenog ograničenja gubitka od 105 milijuna funti za PSR. Na UEFA-inom planu procijenio je gubitak od 159 milijuna eura (136 milijuna funti), također daleko iznad maksimalnog prihvatljivog odstupanja od 80 milijuna eura. Obje ove projekcije napravljene su prije nego što je Chelsea obvezao oko 67 milijuna funti naknade za transfere kako bi u posljednjim danima ljetnog prijelaznog roka kupio Deivida Washingtona, Đorđa Petrovića i Colea Palmera. Boehly i Clearlake primijenili su ručnu kočnicu na potrošnju kluba u siječnju, ali, čak i uz ovu novootkrivenu suzdržanost, teško je vidjeti kako se usklađenost s PSR-om – a kamoli UEFA-inim strožim ograničenjima FSR-a – može održati bez daljnje prodaje igrača.

Chelseajeva želja da u siječnju testira tržište za Armanda Broju ukazala je na želju za prikupljanjem sredstava od prodaje igrača, čak i dok klupski dužnosnici nastavljaju umanjivati potrebu kluba za prodajom. Ian Maatsen u novom ugovoru ima odštetnu klauzulu od 35 milijuna funti koja bi trebala privući udvarače, dok ovo ljeto predstavlja posljednju realnu priliku za prodaju Conora Gallaghera ako se ne može dogovoriti produljenje ugovora. Sva trojica, kao izdanci akademije, generirali bi čistu zaradu u knjigama.

Ono što treba naglasiti je da nedavne glasine da bi se plasman u Konferencijsku ligu odrazio na ovoljetni budžet kluba na način da će se 200 milijuna funti koje je nedavno spomenuo Matt Law pretvoriti u 0 – nisu točne. Zapravo, ova cijela situacija neće imati nikakvog odraza na budžet ovog ljeta, već samo na pokušaje kluba da do 30. lipnja ove godine ispune FFP pravila što se prethodne 2, odnosno 3 sezone tiče.

Bizarno, podizanje Carabao kupa u nedjelju otežalo bi taj zadatak. No, s obzirom na to da je osvajanje trofeja cijela poanta ovog nogometnog posla, to se računa kao ‘dobar’ problem…

  Kategorije:
Vidi Više Članaka

O Autoru Članka

Matija Ivanušec

Vidi Više Članaka