Frank, prebaci na sustav s 5 braniča

Frank, prebaci na sustav s 5 braniča
15 rujna 19:03 2019

Ovaj članak započet je u naletu inspiracije prije utakmice europskog superkupa protiv Liverpoola te je bio planiran za objavu kad/ako i u toj utakmici doživimo obrambenu katastrofu. Obzirom da je Chelsea odigrao izvrsnu utakmicu te primio samo jedan gol u regularnom vremenu protiv jednog od najboljih napada u Europi, članak je stavljen na čekanje, a kasnije i potpuno otkazan jer se jednostavno nije činilo niti malo realnim da Lampard napravi ovakvu promjenu, bilo zato što je igra momčadi bila dobra i obećavajuća, ili zato što Lamps nikada u igračkoj niti kratkoj trenerskoj karijeri nije bio u ekipi s takvom formacijom…

Fast forward malo više od mjesec dana i – Lampard je, na iznenađenje sviju, napravio upravo to. U jučerašnjoj utakmici protiv Wolvesa postavio je momčad u conteovskih 3-4-3 i naglo učinio ovaj članak ponovno relevantnim. Glavna inspiracija članka, odnosno promjene koju traži, bila je propusna obrana, ali nije potpuno sigurno da je to bio i Lampardov razlog. Momčad jest primila po 2 gola u prethodne dvije utakmice protiv novopromoviranih momčadi, ali je ovaj potez možda ipak kratkoročne prirode. Možda Lamps čeka neke igrače da se vrate se ozljede (RLC, CHO, Kanté), možda se prilagodio protivniku koji također igra s 3 stopera, a možda jednostavno ne vjeruje Alonsu u četveročlanoj obrani. Tko će ga znati, nama jedino preostaje da vidimo kakav će sastav izvoditi u idućim utakmicama.

Slijedi stari članak, upotpunjen komentarima istog autora (u kurzivu) obzirom da je situacija mjesec dana i 5 utakmica kasnije ipak nešto drukčija, ponajviše zbog iskoraka nekih mladih igrača.

 

*****

 

Nakon predsezone, samo jedne službene utakmice i letimičnog pogleda na roster igrača, čvrsto vjerujem u savjet iz naslova. Slijedi čak 5 argumenata ZA, a završit ću s jedinim argumentom PROTIV kojeg sam se uspio sjetiti.

ZA – OSNAŽIVANJE OBRANE

Kao što to obično biva kada se razmišlja o prelasku na pet braniča, glavni povod je propusna obrana. U ovom slučaju ”propusna” bi bio eufemizam. Je li stvar u lošim braničima ili Frankovu neznanju u organizaciji obrane, ne znam, ali ovako nećemo daleko. Istina, mnogi problemi mogu se riješiti – kako bi Antonio Conte rekao – radom, radom i radom, ali obzirom na veličinu problema, praktički je sigurno da se on neće nikada moći u potpunosti korigirati isključivo radom. Potrebna je sustavna promjena.

U ovom sustavu u obrambenoj postavci postoji jedan stoper viška u sredini, što uvelike otežava napade protivnika. U napadačkoj fazi, koju Lamps forsira i u kojoj se redovito događaju problemi pri gubitku lopte i posljedičnoj defenzivnoj tranziciji, bi također postojao dodatan igrač iza lopte koji može izaći u prostor među linijama i spriječiti kontranapad u njegovom nastajanju. Zbog tog dodatnog igrača i bekovi mogu biti vrlo visoko postavljeni što već vidimo kao Lampardovu preferencu.

 

Jednostavno, igramo preotvoreno te se igrač više u obrani čini kao najjednostavniji način za balansirati situaciju*. S druge strane, napad dobro funkcionira te vjerojatno ne bi patio s igračem manje u ofenzivnoj veznoj liniji**, dok bi istovremeno bekovi bili još ofenzivniji, što našima itekako paše (pročitati sljedeća dva argumenta). Istu ovu promjenu pri sličnim okolnostima, lošoj obrani i slabim rezultatima, učinio je Conte prije nešto manje od 3 godine i – ostalo je povijest.

*Iako su u jučerašnjoj utakmici opet primljena 2 gola, to se ipak dogodilo pri nedostižnom vodstvu od 4-0 (odnosno 4-1) pa to ne bih uzimao preozbiljno. U prvom poluvremenu, dok je igrao Rüdiger, Wolvesi se nisu ‘makli’.

**Zaista, nakon 5 zabijenih golova jednoj od boljih obrana lige, možemo potvrditi točnost ove procjene.

ZA – IGRALI BI I DAVE I JAMES

Još prošle sezone kapetan Azpilicueta prebačen je, kako smo tada bili govorili, ”napokon” na svoju ”prirodnu” poziciju desnog beka. Nije dugo prošlo dok smo uvidjeli da to više nije njegova prava pozicija. Kupljen je za ‘siću’ kao prosječni desni bek da bude rezerva Ivanoviću, a prosječan je izgleda i ostao, dok je u međuvremenu sasvim slučajno otkriven njegov vanserijski obrambeni potencijal. Na prikladnim pozicijama za njegove sposobnosti, lijevom beku kao dešnjak, i desnom stoperu u trojcu, izgledao je fantastično te je godinama smatran za najboljeg braniča u ligi. Lijevi bek, naravno, odavno nije opcija obzirom da ipak želimo i poneki napadački doprinos s te pozicije, dok pozicija desnog stopera u trojcu, jasno, postoji isključivo u postavci s tri stopera.

Ukratko, jedini način da izvučemo svjetsku klasu iz našeg omiljenog Davea je promjena na 5 braniča (ilitiga 3 stopera). To nije nevažno ili zanemarivo – pa koliko mi svjetskih klasa imamo u sastavu? Kantea i – koga još? Možda još poneko s vremenom to postane (CHO, RLC, Kepa), ali trenutno nam ih nedostaje pa možda zaista ne bi bilo loše prilagoditi sustav jednom od naših najboljih igrača. Koliko god to možda sada smiješno zvučalo, Azpilicueta to jest. Odnosno, bio je u sustavu s 3 stopera, a sad je na desnom beku prosječan igrač. Mene osobno duša boli da jednu takvu igračinu ‘bacamo u vjetar’, tim više što je riječ o kapetanu i jednom od najborbenijih i najlojalnijih igrača koje smo imali prilike gledati u plavom dresu.

Glavna kontraindikacija sustavu s 5 braniča još od Conteovog vremena je nedostatak pravog desnog wing beka. Victor Moses solidno je odradio taj posao u šampionskoj sezoni, ali smo ubrzo spoznali da mu je to bio limit te da ne može biti dugoročni starter za klub kao što je Chelsea. Zamjena da, prvotimac ne*. Sada se, pak, čini da imamo ‘čovjeka za posao’. 19-godišnji Reece James prošle je sezone odigrao možda i najbolju sezonu na posudbi ijednog našeg igrača ikada, a mi već puno desetljeće na posudbe šaljemo njih barem 40 godišnje. Kao desni bek proglašen je igračem sezone za Wigan koji je nastupao u Championshipu i uz to bio biran u najboljih 11 istog natjecanja. Bio je toliko dominantan da je dobar dio sezone odigrao kao veznjak. Upečatljive su ostale izjave trenera i novinara, koji su za Jamesa govorili da je svaku utakmicu igrač utakmice, te na kraju išli tako daleko da su za Jamesa, tinejdžera na posudbi, izjavili da je možda i najbolji igrač koji je ikada zaigrao za klub(!).  

Dakle, ne samo da imamo igrača naizgled idealnog za poziciju desnog wing beka, obzirom da je osim pozicije desnog (običnog) beka uspješno igrao i u veznom redu, već se taj isti wunderkind ne bi za minute morao natjecati s kapetanom koji je daleko od godina za klupu**. Koja ogromna šteta bi bila da na terenu može biti samo jedan od njih?

*Moses, koji je ugovorom za Chelsea vezan do 2021, se iduće ljeto vraća s posudbe pa bi tada mogao preuzeti ulogu zamjene za Jamesa. Do tada zamjene mogu biti Pedro i Azpilicueta koji su tu poziciju igrali više puta pod Conteom.

**Iako je Azpilicueta jučer bio desni wing bek umjesto desni stoper, zaista sumnjam da ga Lampard, pored zdravih očiju, tu vidi dugoročno. Uskoro će se James oporaviti od ozljede pa slijedi rotacija.

ZA – NAŠI LIJEVI BEKOVI SU ZAPRAVO WING BEKOVI

Sve već rečeno. I Emersona I Alonsa je Conte doveo iz Italije da bi igrali wing beka, obzirom da su se prethodno na njoj i proslavili u dresu Rome, odnosno Fiorentine. Prošle godine smo gledali kako se spori i obrambeno zakinuti Alonso muči u četveročlanoj obrani, a jučer smo ga ponovno imali prilike vidjeti u svojoj prirodnoj ulozi u kojoj je izgledao bolje nego cijele prošle sezone… Dakle, win-win za svih*.

*Iako se Emerson pokazao vrlo dobrim u četveročlanoj obrani, ovaj argument i dalje stoji.

ZA – UKLONILA BI SE JEDNA OD NAJTANJIH POZICIJA

Desetka. Dok nema Loftus-Cheeka, na jednoj od najbitnijih pozicija bi trebao igrati prosječni Ross Barkley ili mladi i nedokazani Mason Mount*. Čak i njegovim povratkom situacija se bitno ne mijenja. Jedini naši odlični igrači u ofenzivnoj veznoj liniji su RLC i CHO te bi njima i pripale te dvije pozicije u 3-4-3, dok bi ostali bili u rotaciji ili zacementirani za klupu.

*Ovdje se situacija znatno promjenila. Mount ne samo da se dokazao, već kod Lamparda igra skoro sve minute i redovito zabija… Samim time ovaj argument više nije toliko snažan.

ZA – NE BI NAM TREBALA 2 SKUPA POJAČANJA, VEĆ JEDNO

Umjesto napadača i još jednog krila, samo napadač. Kao što već rekoh, jedini naši klasni ofenzivci su CHO i RLC, a da bismo (ponovno) bili top momčad, za formaciju 4-2-3-1 potrebna će nam biti još dva takva. Najgore od svega je što su upravo krila i napadači najskuplji na tržištu. Jedan Jadon Sancho, koji bio možda mogao zamijeniti Edena Hazarda, bi koštao preko 100 milijuna eura… Prelaskom na 3-4-3 bi taj problem efektivno skratili na jednog igrača, odnosno napadača*. Jednostavno, Chelsea može kupiti jednog igrača od 100 milja, dvojicu ne.

*I ovdje je situacija znatno drugačija. Nakon 7 golova u 3 utakmice, Tammy Abraham se trenutno čini kao možebitno dugoročno rješenje te nam na ljeto možda ipak zatreba ‘samo’ zamjenski napadač, što je znatno jeftinije.

PROTIV – VIŠAK VEZNJAKA

Trenutna momčad iovako ima višak igrača u ofenzivnom dijelu veznog reda. Na 3 pozicije tu su Pedro, Willian, Pulisic, Mount i Barkley*, a uskoro se s ozljede vraćaju oni najbolji, Hudson-Odoi i Loftus-Cheek. Dakle, 7 na 3 pozicije. Prebačajem na 3-4-3, to je onda 7 igrača na 2 pozicije… Definitivno previše. Sljedeće sezone, kada Pedru i Willianu istekne ugovor, a Barkleyja neminovno više ne bude, će se brojevi bolje poklapati, ali trenutno bi se stvorio oveći brojčani nesrazmjer.

*Prognozirao sam odlazak Barkleyja na ljeto jer će zasigurno postati treći izbor iza Loftus-Cheeka i Mounta, ali prebačajem na 3-4-3 bi on efektivno postao sedmi izbor na samo dvije pozicije pa bi možda otišao već u siječnju. Istina, jučer je zaigrao u ‘stražnjem’ veznom redu ušavši umjesto Kovačića, ali to jednostavno nije njegova pozicija, makar trenutno imali samo tri igrača na ta dva mjesta.

 

*****

 

ZAKLJUČAK

Dakle, ovako bi momčad izgledala u formaciji 3-4-3:

Vidljivo je da je u napadu (pre)velika gužva. Christensen bi vjerojatno imao zagarantiran start obzirom na iskustvo igranja na toj poziciji (Borussia M i Conteov Chelsea) i kvalitete koje ona traži, a on jedini među našim stoperima ima (igra s loptom, vođenje igre), kao i James iz već navedenih razloga, dok bi Alonso bio mnogo veća konkurencija Emersonu nego to jest u 4-2-3-1. Ostalima se situacija znatnije ne mijenja.

Kao što je već rečeno, neki argumenti iz ovog članka više nisu toliko snažni, a to se primarno promijenilo zbog velikih iskoraka Masona Mounta i Tammyja Abrahama. Osobno ni sam više nisam toliko uvjeren u ovu promjenu, barem ne koliko sam bio prije mjesec dana kada je ovaj članak napisan. S druge strane, Lampard se očito ipak slaže da je ta promjena dobra ideja, a to je u krajnjoj liniji jedino bitno. Hoćemo li nastaviti igrati 3-4-3 ili slijedi povratak na 4-2-3-1, to zna samo on.

Zaključno, smatram da bi najbolje rješenje bila rotacija između ove dvije opcije, ovisno o trenutku, utakmici, protivniku, formi igrača i mnogočemu drugome. Nije loša zamisao imati plan A i B (koliko god nam to zvučalo strano nakon jedne sezone pod Sarrijem). Zašto ne početi slabije utakmice u 4-2-3-1, zabiti pokoji gol i onda ubaciti Jamesa/Azpilicuetu umjesto Mounta/nekog drugog i time promijeniti u zatvorenijih 3-4-3? Ili obrnuto, protiv jačih ekipa krenuti s 3-4-3 i onda prebaciti na 4-2-3-1 ukoliko budemo lovili rezultat? Zvuči dobro…

Koji bismo formaciju trebali koristiti?

View Results

Loading ... Loading ...


Hej, čitatelju! Ovaj tekst, kao i svi ostali na portalu chelseacroatia.com, autorsko su djelo volonterskog uredničkog tima članova službeno priznate Udruge navijača Chelsea FC Hrvatska.

Sami financiramo hosting web stranice, kao i sve ostale troškove osnovnog funkcioniranja udruge – podrži naš rad učlanjenjem u udrugu simboličnom sezonskom članarinom kojom, uz postajanje dijelom najveće zajednice Chelseajevih navijača u regiji, dobivaš i ekskluzivni članski paket uz sva ostala prava i pogodnosti!

KAKO SE UČLANITI?

Odlasci na utakmice, razna događanja, nagradne igre i mogućnost aktivnog sudjelovanja su udaljeni samo par klikova mišem – vidimo se!

  Kategorije:
Vidi Više Članaka

O Autoru Članka

Roko Škrabić

Vječni "pobjednik" svih rasprava koje voli voditi više nego kruha jesti. Za njega je čaša uvijek napola puna, a trava uvijek zelenija u njegovome dvorištu. Student medicine i gorljivi zagovornik klasičnog liberalizma, kojeg uspješno nameće uzduž i poprijeko (oksimoron?!). U slobodno vrijeme se vrlo (ne)uspješno kladi vrlo (ne)preciznim prognozama ishoda sezone, zbog čega neki pošteni ljudi i dalje iščekuju isplatu. Po Splitu se priča kako je prodao dušu vragu, samo kako bi se kao presedan u izvještaje utakmica uvela opcija negativnih ocjena...

Vidi Više Članaka